Zarađuju za život uzgajajući alpske koze

Izvor: Glas javnosti, 23.Okt.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarađuju za život uzgajajući alpske koze

NOVI PAZAR - Kada su pre pet godina Šeka Muharemović i njegova supruga ostali bez posla u propalim društvenim preduzećima vratili su se iz grada u selo, na proplanke opustele planine Rogozne, i počeli da gaje nekoliko koza da bi prehranili porodicu. Sada njihovo stado broji pedesetak alpskih koza.

- Supruga i ja smo ostali bez posla, bukvalno na ulici. Odlučili smo da se vratimo na Rogoznu, u selo Brđani, gde imamo očuvanu kuću. Počeli smo da proizvodimo kozji sir koji je, mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tvrde, pravi lek i prodajemo kozje mleko. Bogu hvala, kozji sir se dobro prodaje i živimo od svog rada - kaže Šeka Muharemović. On dodaje da je "daleko časnije baviti se poljoprivredom na svojoj zemlji, nego gladovati na gradskom asfaltu".

- Rekao sam sebi: ako su propale fabrike neće propasti koze u netaknutoj prirodi - kaže u šali Muharemović, ali i priznaje da nije lako baviti se poljoprivredom u selu koje nema put.

- Da ima asfaltnog puta, sve bi bilo lakše. Uzeo bih kredit, sagradio bih novu štalu i napravio veliku farmu koza - kaže Muharemović. On ističe da je Rogozna netaknuta priroda.

- Za kozje mleko i sir mnogi su zainteresovani i sve se više traži ali proizvode teško dopremamo do zainteresovanih kupaca. Da imamo dobar put život bi nam bio lakši i gde bi nam bio kraj - zaključio je Šeka Demirović.

Mnogi žitelji koji su se odselili sa Rogozne ostali su bez posla u Novom Pazaru, Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu... Iako jedva preživljavaju u velikim gradovima, tek retki se vraćaju u rodni kraj gde ih čekaju netaknuta imanja...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.