Zaposliti osobe sa invaliditetom

Izvor: B92, Tanjug, 09.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaposliti osobe sa invaliditetom"

(FoNet, arhiv)

Beograd -- Forum mladih sa invaliditetom apelovao na Skupštinu da što pre usvoji Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kojih u Srbiji ima skoro milion.

Projekt menadžer Foruma Mikica Budimirović rekao je da je predlog tog zakona prošao Vladu i da se osobe sa invaliditetom nadaju da će biti usvojen u Skupštni na proleće. Budimirović je kazao da je svestan da ima prioritetnijih stvari, ali da će tek sa usvajanjem tog zakona zapošljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osoba sa invaliditetom postati obavezno za poslodavce.

"Do sada je bilo dosta programa i stimulansa za poslodavce, ipak to nije zaživelo na pravi način, a bilo je i zloupotreba. Izgleda da tu ne može ništa da se uradi sve dok zapošljavanje osoba sa invaliditetom ne bude obavezujuće zakonom", naveo je on.

Budimirović je objasnio da će Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom uvesti kvotni sistem tako da će svako preduzeće koje ima više od 20 zaposlenih morati da zaposli jednu osobu sa invaliditetom, koje ima više od 50 zaposlenih - dve osobe...

Cilj zakona je unapređenje kvalifikacija osoba sa invaliditetom da mogu da odgovore na potrebe tržišta rada i omogućavanje zapošljavanja u skladu s njihovim radnim sposobnostima.

Forum mladih sa invaliditetom jeste organizacija osnovana 2005. godine u Beogradu koja na teritoriji cele Srbije okuplja mlade i energične osobe pod motom: "Biti jednak i stvoriti jednake mogućnosti u društvu".

Prema nekim procenama, u Srbiji svega 17 odsto preduzeća ima neki vid politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom i uglavnom je reč o stranim kompanijama, a prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje s kraja 2008. godine, njihova stopa nezaposlenosti iznosi 74,5 odsto.

Najveći broj njih ima prvi i drugi stepen stručne spreme, dok je sa šestim i sedmim stepenom samo oko 550 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.