Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u štrajku

Zaposleni u državnoj upravi i jedinicima lokalne samouprave od danas obustavljaju rad u trajanju od četiri sata, dok će predstavnici sindikata pokušati da postignu dogovor sa vladom i okončaju protest, izjavio je Tanjugu predsednik Sindikata zaposlenih u tim službama Njegoš Potežica.



"Konktaktiraću resorne ministre i potpredsednika vlade u želji da potpišemo protokol, jer je neophodna mala korekcija koeficijenenata kako bi zaposleni bili zadovoljni, a štrajk >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prekinut", rekao je Potežica.

Sindikat traži povećanje koeficijenata za 50 odsto, što u procentima znači mnogo manje povećanje zarade, naglasio je on, dodavši da je već polovina lokalnih uprava u Srbiji dostigla nivo tog koeficijenta.

"Mi bi smo na taj način legalizovali visinu zarada onih koji ih već primaju i omogućili drugima da ih dostignu", kazao je Potežica. Zaposleni u državnoj upravi i jedinicima lokalne samouprave, nezadovoljni vladinim Predlogom protokola o povećanju zarada, pooštrili su u petak mere sindikalne borbe i od danas obustavljaju rad u trajanju od četiri sata.

Građani za vreme četvoročasovne obustave rada neće moći da ostvare lična i građanska prava jer će šalteri u opštinskim službama biti zatvoreni.

Sindikat traži potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, korekciju koeficijanata za 50 odsto, odnosno do nivoa predviđenog za zaposlene u javnim službama.

Oni traže i izmenu Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, sa ciljem da se smanji postojeći raspon u platama, kao i isplatu stimulativnih nagrada u visini 5.000 dinara. Taj sindikat, koji već treću sedmicu organizuje protest uz minimum procesa rada, traži i povećanje osnovice za obračun plata u 2008. godini, za zaposlene i izabrana i postavljena lica u organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalnoj samoupravi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.