Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaostale mine po Srbiji

Novi Sad -- Direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović kaže da ima još lokacija sa minama zaostalim iz 90-ih, ali i iz Drugog svetskog rata.

Mihajlović je rekao da se minska polja s protivpešadijskim i protivtenkovskim minama od 1991. godine nalaze na području opštine Šid, u pograničnom području s Hrvatskom, na površini od oko 4,3 kvadratna kilometra: "Ta minska polja zagađuju kvalitetno poljoprivredno zemljište, šume, kanale za odvodnjavanje i deo vodoodbrambenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nasipa reke Save".

Po njegovim rečima, sumnja se da kasetne bombe, zaostale iz NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije 1999. godine zagađuju površinu od oko 24 kvadratna kilometra, a najviše ih ima na Kopaoniku i u Nišu.

Mihajlović je rekao da je Evropska agencija za rekonstrukciju obezbedila šest miliona evra za pretraživanje korita reka Dunava i Save i uklanjanje neeskplodiranih avionskih bombi i drugih ubojnih sredstava.

U sklopu projekta brže i bezbednije plovidbe Dunavom, u blizini Prahova biće izvađeni i potopljeni nemački brodovi iz Drugog svetskog rata, kazao je Mihajlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.