Zamke za bubalice na prijemnom

Izvor: Politika, 28.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamke za bubalice na prijemnom

Buduće srednjoškolce čeka pet zadataka iz matematike sa izmenjenim brojkama i do 40 odsto pitanja iz srpskog kojima će biti izmenjen redosled ponuđenih odgovora

Test sa određenim rednim brojem, koji će, kao i do sada, javno izvlačiti ministar prosvete, sadržaće jednu značajnu novinu. Naime, na kvalifikacionom ispitu za upis u srednje škole đaci će imati nekoliko zadataka drugačijih od onih u zbirkama. Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete u sektoru za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << srednje obrazovanje i vaspitanje, objašnjava za „Politiku” da će od 17 zadataka iz matematike pet biti sa izmenjenim brojkama, dok će u zadacima iz srpskog, kojih ima ukupno 20, gde je ponuđeno više odgovora i treba zaokružiti tačan, u najviše 40 odsto slučajeva biti izmenjen redosled odgovora. Glavni razlog ovih promena je sprečiti đake da uče napamet i naučiti ih da reše problem primenjujući znanje.

– Naša i istraživanja nekih škola koje su radile ponovno testiranje u septembru ili oktobru pokazala su da jedan broj učenika, koji su imali veliki broj bodova na kvalifikacionom ispitu, sada postiže mnogo slabije rezultate. Učenici, dakle, ciljano uče za prijemni, to znanje je za kratku ili za jednokratnu upotrebu i nema funkcionalnu vrednost. Pokušavamo da podizanjem kvaliteta kvalifikacionog ispita u one najelitnije škole uvedemo učenike koji to zaslužuju, jer u ovakvom sistemu kvalifikacionog ispita, nažalost, jedan broj đaka ostvari veliki broj bodova na kvalifikacionom ispitu, a njihovo znanje i mogućnosti su realno ispod tog nivoa – ističe Lazarević.

Da li mislite da će osmacima ove godine kvalifikacioni ispit biti teži?

Mislim da neće. Da ne bi bilo previše novina, napravili smo ustupak i odlučili da zadaci u zbirkama za vežbanje budu identični kao prošle godine, dakle neće biti onih 10 do 15 odsto novih zadataka kao do sada. Đaci imaju već poznate zadatke, imaju predstavu o tome šta će biti na kvalifikacionom ispitu. I na „Piza” testovima gde je trebalo poznatim postupkom rešiti zadatak, naši učenici su to vrlo lako rešavali. Takođe, ispit sprovodimo i dalje u osnovnim školama, nismo ih izmestili u srednje škole, već polažu u poznatoj sredini.

Zašto je odlučeno da ove godine na polaganju dežuraju profesori iz srednjih škola?

Smatramo da će to dovesti do objektivizacije ispita, a razlog leži u bolećivom odnosu profesora i nastavnika osnovne škole prema učenicima. Mada oni nisu dežurali u svojim školama, ipak su navikli na osnovce i često su im pomagali na razne načine. Koliko će biti profesora, to je stvar dogovora sa srednjim školama. Ako budemo uspeli da obezbedimo dovoljan broj, mi smo za to da budu samo srednjoškolski profesori. U svakom slučaju, makar jedan od dva profesora koji dežuraju na 18 učenika, kako je to do sada bio slučaj, biće iz srednje škole.

Kakvi su bili dosadašnji rezultati učenika na kvalifikacionim ispitima?

Do sada se pokazalo da između 15 i 20 bodova i na jednom i na drugom testu osvaja više od trećine učenika u Srbiji, a od 74.000 do 75.000 đaka, njih skoro 10 odsto reši zadatke bez greške. To je fantastičan podatak, ako ga uzmete „zdravo za gotovo”, ali ako ga analizirate onda je nelogičan. Tu se krije mnoštvo razloga, čisto memorisanje, organizacija testa u kojoj smo imali određenih problema zbog čega smo pribegli uvođenju dežurstava srednjoškolskih profesora.

Da li ste imali primedbi da učenici u pojedinim školama masovno prepisuju?

Ako pogledate listu rezultata učenika pojedinih škola u Srbiji, možete da naslutite da je bilo neregularnosti i prepisivanja, jer je prosto nemoguće očekivati da od 100 do 150 učenika 80 odsto njih postigne maksimalni uspeh. Dakle, imate indiciju da je bilo prepisivanja, ali nemate dokaz, i to je teško dokazati, osim da ste na licu mesta utvrdili da su prepisivali. To bi trebalo da dežurni prijave, ali oni to ne čine. Ne mogu da krivim učenike i nikada đaci nisu krivi, već mi, odrasli – ili smo im dozvolili to da rade ili smo na bilo koji način učestvovali u nekoj nedozvoljenoj radnji.

Da li će sledeće godine biti nekih izmena kvalifikacionog ispita u odnosu na ovu?

Mislim da hoće. Ideja je da se svake godine unapređuje kvalifikacioni ispit jer on treba da dovede do završnog ispita koji je zakonska obaveza za učenike sadašnjih šestih razreda. Kvalifikacioni ispit ćemo unapređivati u tom pravcu da ih dovodimo do situacije da će neka buduća generacija osmog razreda polagati završni ispit rešavajući potpuno nepoznate zadatke.

Kako bi trebalo da izgleda taj budući završni ispit?

Konačna ideja ne svodi se samo na polaganje srpskog i matematike, već i na druge nastavne oblasti, ali da li će to u prvoj generaciji biti obuhvaćeno više predmeta ili ne, to je sad pitanje na koje struka treba da da odgovor. Možda će to u početku biti samo srpski i matematika, ali koncepcija je da to bude širi spektar nastavnih oblasti koje se izučavaju u osnovnoj školi.

Najavljeno je da bi i srednjoškolci mogli ubuduće da polažu slične završne ispite?

U srednjim školama verovatno za tri do četiri godine imaćemo završni ispit nakon trogodišnjeg obrazovanja, stručnu maturu posle završenog četvorogodišnjeg stručnog obrazovanja i opštu maturu nakon završenog gimnazijskog obrazovanja. Opšta matura vodiće direktno na akademske studije ili visoke škole strukovnih studija, stručna samo na neke, verovatno visoke škole strukovnih studija, one koje su izučavali u srednjoj školi, a naravno da se posle trogodišnjeg obrazovanja ne može ući u sistem akademskih studija. Učenicima srednjih stručnih škola koji su iz bilo kojih razloga kao petnaestogodišnjaci upisali ono što nisu želeli ili su se u međuvremenu predomislili, ponudićemo i model polaganja opšte mature. U srednjim stručnim školama ćemo imati i teorijski i praktični deo ispita, a u gimnazijama teorijski, verovatno sa nešto obaveznih i nešto izbornih predmeta, zavisno od toga da li će biti prirodne ili društvene nauke. To će biti veliki pomak u odnosu na sadašnji maturski ispit.

Jelena Beoković

[objavljeno: 29/01/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Izmene u testovima za srednjoškolce

Izvor: B92, 28.Jan.2009

Beograd -- Testovi za kvalifikacioni ispit za upis u srednju školu biće u prodaji tokom sledeće sedmice, rečeno je Tanjugu u "Prosvetnom pregledu"... Zbirke zadataka iz srpskog (maternjeg) jezika i iz matematike ove godine zadržaće pitanja iz prošlogodišnjih testova, ali uz manje "kozmetičke"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.