Izvor: B92, 24.Feb.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonom do boljeg položaja žena

Novi Pazar -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenila je u Novom Pazaru da je usvajanjem novih zakona poboljšan položaj žena u društvu.

Na konferenciji posvećenoj smanjenju političke marginalizacije žena na lokalnom nivou, ona je ocenila da poboljšanju položaja žena doprinosi institucionalni okvir koji čine Ustav, Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o ravnopravnosti polova.

"U Skupštini aktivno deluje Odbor za ravnopravnost polova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na čijem su čelu dve žene", naglasila je Đukić-Dejanovićeva na konferenciji koja je okupila predstavnike Vlade, pojedinih ambasada, lokalne samouprave i međunarodnih nevladinih organizacija.

Ona je dodala da deklarativno jednaka prava, ipak, ne moraju nužno da znače i njihov ravnopravan položaj u odnosu na muškarce.

"U svakodnevnoj praksi, njihova politička uloga često je bivala marginalizovana, obespravljena i omalovažavana", rekla je predsednica Skupštine.

Đukić-Dejanovićeva je ocenila da u toj oblasti ima napretka, jer žene u sve većem broju zauzimaju visoke, važne i odgovorne političke funkcije.

Ona je navela da je svaki peti poslanik žena, četiri su predsednice, a sedam zamenice predsednika parlamentarnih odbora.

"Od 26 ministara, njih pet su žene, dok je svaki peti državni sekretar takođe žena", rekla je Đukić-Dejanovićeva.

Prema njenoj oceni, u procesu priključenja EU, posebno u višenacionalnim sredinama, treba stvoriti prostor da se žene profilišu kao nosioci uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti.

"Skupovi, kao što je ovaj u Novom Pazaru, daju vetar u jedra ženama da se izbore da postanu ravnopravni akteri u političkom životu i da se njihov položaj u odnosu na muškarce izjednači i uravnoteži", rekla je Đukić-Dejanovićeva.

Predstavnica NVO koja je organizovala konferenciju, predsednica Kulturnog centra Damad iz Novog Pazara Zibija Šarenkapić rekla je ovom prilikom da je ovaj skup značajan za podsticanje lokalnih vlasti da omoguće veće učešće žena u proces odlučivanja.

"Ističemo da žene žele da daju pun doprinos razvoju demokratskih vrednosti, promenama u političkim prioritetima i političkoj kulturi u lokalnim zajednicama i da posebno naglasimo njihovu ulogu u izgradnji odnosa tolerancije i poverenja u multietničkim zajednicama", rekla je Šarenkapićeva.

Ona je naglasila da konferencija uz učešće najviših predstavnika vlasti za cilj ima da na lokalnom nivou ohrabri donošenje i sprovođenje rodno osetljive politike i podstakne nevladine organizacije da rade u tom pravcu.

"Ovo je prva u nizu aktivnosti koje će tokom 2010. godine biti implementirane u lokalnim zajednicama u Jugozapadnoj Srbiji i obuhvatiće treninge, seminare, škole i javne kampanje koje će osnažiti kapacitete lokalnih vlasti, političkih stranaka i medija za povećanje učešća žena u javnom i političkom životu i procesima donošenja", rekla je predsednica NVO Damad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.