Zakon protiv nevinih

Izvor: Glas javnosti, 12.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon protiv nevinih

BEOGRAD - Komitet za bezbednost saobraćaja smatra da predlog Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji je Vlada Srbije dostavila Skupštini ne valja jer je represivan prema građanima i ne uspostavlja efikasan sistem koji bi smanjio broj nesreća.

- Pravila igre su nejasno postavljena tako da zakonski propisi mogu različito da se tumače, pa krivci mogu da budu oslobođeni, a nevini ljudi će ispaštati - kaže za Glas direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Prema njegovim rečima, suludo je i protivustavno da policijski zapisnik sa mesta nesreće bude neosporiv dokaz na sudu. Takođe, pojam odgovornosti je tako postavljen da će vozač uvek biti dežurni krivac, a kao da se zaboravlja na faktor puta i faktor vozila.

Iako ministar Dačić tvrdi da je Predlog zakona u interesu zaštite bezbednosti građana u saobraćaju i da je urađen po najvišim svetskim standardima, Komitet smatra da zakon ne uspostavlja efikasan sistem koji bi smanjio broj nesreća.

GREŠNI FINANSIRAJU BEZBEDNOST

Kao najčešći uzroci saobraćajnih nesreća navode se nepropisna i neprilagođena brzina, zatim neustupanje prvenstva prolaza, psihofizičko stanje vozača, pre svega vožnja pod uticajem alkohola i nepropisno preticanje, a materijalna šteta je izražena u milijardama dinara.

- Svako mora da poštuje pravila igre koja će od sada biti mnogo jasnija i pravednija, pa će tako oni koji greše finansirati bezbednost - izjavio je profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, jedan od učesnika u pisanju zakona, ocenivši ga kao „obiman i restriktivni pravni akt“.

Zakon je pisan da bi policija jos vise mogla da pljacka. Podigli su visinu kazni pa ce licictacija za podmicivanje biti visa. Zakon je pisan na osnovu policiske statistike i izvestaja. Obzirom na znanje i "strucnost" policiskih izvestaja moze se slobodno i bez ikakve dileme 90% njihovih zapisnika oceniti bezvrednim. Saobracajna Policija kao izvrsni organ Zakona o bezbednosti MORA da obuhvati SVE PARAMETRE I CELINU saobracaja. Zakon se mora postovati u CELINI i od SVIH UCESNIKA u saobracaju. Ako traktor donese blato na putu, a neko na tom blatu prokliza ne moze se kriviti za NEPRILAGODJENU BRZINU uslovima puta, jer pre tog dogadjaja brzina je bila prilagodjena uslovima puta. U toku zime (meni se to desilo) vozio sam bas polako ali jedan deo puta nije bio posoljen mozda (nekih 200 metara), proklizao sam. Glupi policajac pise neprilagodjena brzna uslovima puta. Umesto da oni kontrolisu UKUPNU BEZBEDNOST i da preduzecima za odrzavanje narede ili da otklone ili da oznace ili zaustave saobracaj, njihov NERAD oni pretvaraju u pljacku. Narod koji to dozvoljava nema pravo da ima drzavu.

U tekstu covek kaze kako

...uopšte ne razumeju kako MUP može da bude predlagač zakona."

Ne samo da policija danas u fasistickoj Srbiji predlaze zakone, vec ministar policije nalaze i protiv koga ce se voditi istraga. Svaki cas je u medijima. Dakle, policaija uzima sve u svoje ruke. Tuzilastvo ima da cuti i da zavisi od policije. Zato je mali zdepasti iskomplekisrani fasita iz teske zabiti - Zitoradje i doveden na tako visku poziciju. daj malom coveku vlast pa ces videti kakav bela moze da napravi.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Kazne umesto bezbednosti!

Izvor: Kurir, 12.Apr.2009

BEOGRAD - Iako ministar policije Ivica Dačić tvrdi da je predlog novog zakona o bezbednosti u saobraćaju urađen po najvišim svetskim standardima i u interesu zaštite građana, Komitet za bezbednost saobraćaja smatra da je budući zakon represivan i da ne uspostavlja efikasan sistem koji bi smanjio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.