Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o zaštitniku prava dece

Beograd -- Vlada Republike Srbije uputila u skupštinsku proceduru Predlog zakona o zaštitniku prava deteta.

Institucijom zaštitnika prava deteta obezbediće se efikasnija promocija, zaštita i praćenje procedure za zaštitu dece. Jedan od osnovnih zadataka zaštitnika biće širenje znanja o dečjim pravima, kao i uticaj na predstavnike parlamentarne i izvršne vlasti da prilikom donošenja odluka uvažavaju prava dece i osiguraju efikasnu zaštitu.

Zakon predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zaštinik mora biti nezavisan i samostalan u svom radu i zaštićen od političkih i drugih uticaja, a biraće ga parlament većinom glasova.

Zaštitnik će pratiti usklađenost i primenu propisa, Konvencije UN o pravima deteta, a ovlašćen je i da organima državne uprave, pravnim i fizičkim licima predlaže mere za sprečavanje štetnih postupaka.

U obrazloženju zakona, Vlada navodi da je važno da deca znaju da institucija njihovih prava postoji i kako mogu da zaštite svoje interese.

Zaštitnik će pre svega biti odgovoran deci, a periodično će podnositi izveštaj parlamentu.

On će imati pravo pristupa prostorijama i uvid u ostvarivanje brige o deci koja borave ili su smeštena kod fizičkih ili pravnih lica, kao i u prostorije gde borave deca lišena slobode.

Zaštitnik će moći da ima uvid i u sve informacije koje se odnose na prava i zaštitu dece bez obzira na stepen njihove tajnosti.

On će pored praćenja stanja dečjih prava imati pravo i da podnosi zakonodavnu inicijativu, kao i da pokreće postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti opštih akata.

Zaštitnik je, preme predlogu zakona, odgovoran i za doslednu primenu Konvencije o pravima deteta u delu kojim se deci osigurava pravo na slobodno izražavanje stavova u svim stvarima koje se na njih odnose.

Važna je i javnost rada zaštitnika, koji nema pravo da donosi pravno obavezujuće odluke, ali zato treba da deluje preventivno i da ima autoritet u društvu.

Donošenjem tog zakona, Srbija će postati jedna od mnogih zemalja koje već imaju ovu instituciju, a ispuniće i obavezu koja proizilazi iz članstva u Savetu Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.