Zakon o zaštiti mentalnog zdravlja ove godine

Izvor: Blic, 11.Jan.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o zaštiti mentalnog zdravlja ove godine

Zakon o zaštiti mentalnog zdravlja stanovništva Srbije je sačinjen, trenutno čeka na mišljenja drugih ministarstava i Sekretarijata za zakonodavstvo, što je preduslov da bi bio upućen Vladi na razmatranje i dat u skupštinsku proceduru, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Periša Simonović.

Prema njegovim rečima, osnovni cilj donošenja ovog zakona je da se na efikasniji način utvrde i ustanove procedure koje se sprovode od strane zdravstvene ustanove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << profesionalaca u postupanju sa licima koja imaju odredjene duševne smetnje.

Simonović je kazao da se u poslednje vreme ukazala potreba da se regulišu situacije koje nekada podrazumevaju prisilno hospitalizovanje koje podrazumeva izjašnjavanje zdravstvenog profesionalca o psihijatriskoj zaštiti u roku od 24 sata, a u roku od 72 sata od započinjanja same procedure prijema u zdravstvenu ustanovu neophodno je obezbediti mišljenje nadležnog i prisustvo nadležnog suda.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Drustvo */ ado.master({id: '6SdKpwDw88xyEQ22f_YrRCXODc2Fi6cEdMrFvh5ww3D.u7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Drustvo.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsxortbmksdb', {myMaster: '6SdKpwDw88xyEQ22f_YrRCXODc2Fi6cEdMrFvh5ww3D.u7' });

Sagovornik Tanjuga je dodao da zakon predviđa i reorganizaciju zdravstvene službe, što pre svega podrazumeva ustanovljavanje centara za mentalno zdravlje u zajednici kao okosnice ukupnog sistema, a što znači da se akcenat stavlja na zbrinjavanje pacijenata sa duševnim smetnjama što bliže kući.

"Period od 5 do 7 godina je optimalan period u kome možemo da obezbedimo da se teritorija cele Srbije pokrije centrima za mentalno zdravlje koji će biti jasno odvojene celine domova zdravlja", kazao je Simonović dodajući da će ti centri biti pre svega prisutni u Beogradu, jer od Beograda treba da krene reforma i ustanovljavanja nove prakse.

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Drustvo.468X60_DONJI */ ado.slave('adoceanringierrskoknooqntg', {myMaster: '6SdKpwDw88xyEQ22f_YrRCXODc2Fi6cEdMrFvh5ww3D.u7' });

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.