Izvor: B92, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o sportu vrlo brzo

Beograd -- Ministarstvo prosvete i sporta predstavilo je Nacrt zakona o sportu koji bi trebalo da bude usvojen na sednici Vlade 29. decembra.

Predlog zakona je prošle nedelje na sednici Vlade vraćen na doradu zbog usaglašavanja sa drugim zakonskim propisima. Očekuje se da će se predlog tog zakona, nakon usvajanja, naći na dnevnom redu Skupštine Srbije na prolećnom zasedanju, koje počinje 1. aprila.

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović kaže da su sva minisatrarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja su učestvovala u izradi zakona bila jedanoglasna da je ovo najkompleksniji i najmoderniji zakon u poslednjih pet-šest godina. Vuksanović očekuje da će u Skupšt ini zakon izglasati sve stranke zato što je apolitičan. On kaže da je Predlog zakona vraćen na doradu zbog tehničkih detalja, koji su u međuvremenu otklonjeni: "Pošto mi još nemamo Zakon o udruženju građana, ovo je bilo novo i za naše kolege iz Ministarstva za lokalnu samoupravu, zakon nov, revolucionaran, oni tražili još nekoliko dana da provere da li udruženja građana koja još nemaju svoj zakon, mogu da budu u istoj ravni sa sportskim klubovima koji imaju taj status".

Po p vi put ovim zakonom je uvedeno da sportska organizacija može da bude privredno udruženje, čime je omogućena privatizacija postojećih i osnivanje novih privatnih klubova. Kako ne bi došlo do tajkunizacije sporta, predviđeni su razni mehanizmi zaštite klubova koji budu privatizovani.

O vim zakonom usvojen je "španski model" plaćanja sportista koji predviđa obavezu da svi sportisti budu zaposleni u klubovima i da im se plaća zdravstveno i penziono osiguranje, kao i naknade za zaključenje ugovora, korišćenje lika i dela, naknada za sportske uspehe.

Prvi put u istoriji Srbje uvodi se obaveza da država sportistima za osvojene olimpijske medalje isplati 400.000 evra za zlato, 350.000 evra za srebro i 300.000 za bronzu, a u pojedinačnim sportovima 10 odsto od te sume.

Ukoliko se zakon prekrši predviđene su kazne, za pravna lica do milion. Kazne za fizička lica idu do 50.000 dinara. Novina je i uvođenje sportskog inspektorata. Sportski inspektori će na licu mesta, pred pokretanja prekršajnih mera, moći da izriču i zabrane, uz mogućnost da se zabrani rad određenoj organizaciji dok se ne uklone nedostaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.