Zakon o oružju u septembru?

Izvor: B92, 03.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o oružju u septembru?

Beograd -- Nacrt izmena zakona o oružju i municiji, kojima će biti pooštreni uslovi za izdavanje dozvola, mogao bi da bude završen u septembru.

U policiji navode da bi napokon zakonom trebalo da bude uređeno i poslovanje privatnih firmi za obezbeđenje i privatnih detektiva. Željko Nikač, pomoćnik načelnika Uprave policije, navodi da MUP već duže vreme radi na zakonskim predlozima kojima bi se potpuno regulisala oblast posedovanja i nošenja vatrenog oružja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prošlonedeljna tragedija u Jabukovcu ponovo je istakla potrebu da se pooštri kontrola izdatih dozvola i osoba koje poseduju oružje, što će biti predviđeno izmenama zakona, kaže Nikač.

"Imamo taj sistem dozvola – da ga pojačamo, imamo sistem lekarskih kontrola, zatim imamo sistem koji je vezan za kontrolu oružja, naoružanja koje je lično, kod kuće, koje je po sistemu odobrenja na držanju. Periodične kontrole se i sada stalno obavljaju", rekao je on.

Nikač kaže da veliki problem predstavlja i mentalitet građana Srbije, naviklih da srećne događaje proslavljaju uz vatreno oružje.

"Svake Nove godine imamo veliki broj povređenih od petardi i vatrenog oružja, građani maltene moraju da se izoluju. Tu policija ne može ništa ako ne promenimo ambijentalne i sociološke činjenice. Ovo je ipak, nažalost, Balkan", kaže Nikač.

Ipak, najveći problem policije predstavlja nelegalno oružje, kojim se i izvrši najviše kriminalnih dela.

Prema nekim procenama, u Srbiji ima 50 odsto više neprijavljenog nego prijavljenog oružja, odnosno više od milion i po komada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.