Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o azilu međunarodna obaveza

Beograd -- Usvajanje zakon o azilu je međunarodna obaveza Srbije, zbog čega taj posao treba da bude među kratkoročnim prioritetima vlasti.

Predstavnica Srpskog saveta za izbeglice Anika Krstić smatra da se rešavanje tog problema odlaže još od 2003. godine i prijema Srbije u Savet Evrope, iako je upravo priključenje toj međunarodnoj organizaciji obavezivalo tadašnju SCG da zakon o azilu usvoji u roku od godinu dana. To je i jedan od uslova priključivanja Srbije EU radi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lakše kontrole migracija.

Ona je kazala da je, osim zakonskog regulisanja pitanja azila, potrebno rešiti i pitanje povratka i integracije izbeglih i interno raseljenih osoba.

Predstavnik Kancelarije UNHCR-a Džon Endrju Jang podsetio je da Srbija mora da usvoji zakon o azilu, jer je još 1951. usvojena Ženevska konvencija o pravima izbeglica, koja na to obavezuje.

On je dodao da je, osim zakona, potrebno formirati i obučiti stručna tela i osnovati prijemni centar za azilante. Prema njegovim podacima, u Srbiji godišnje azil zatraži od 50 do 100 ljudi, dok se procenat uspešnosti kreće od 10 do 20 odsto.

Sanja Mrvaljević iz Vladine Kancelarije za pridruživanje EU rekla je da je Predlog zakona o azilu ušao u proceduru parlamenta SCG u martu, ali da je, zbog istupanja Crne Gore iz državne zajednice, nacrt vraćen na pravnu redakciju i prilagođavanje novom državnom uređenju Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.