Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o autorskim pravima

Beograd -- Prvog januara 2005. u Srbiji i Crnoj Gori je stupio na snagu novi Zakon o autorskim pravima.

Rešenja u zakonu usklađena su s regulativom u Evropskoj uniji, gde je intelektualna svojina strogo zaštićena. U SCG, međutim, još nije tako. Osnovno polazište Zakona o autorskim i srodnim pravima i u SCG i u svetu je da autor mora imati mogućnost da živi od svog rada, a da je država dužna da mu zakonskom regulativom omogući pristup tržištu. Reč je o intelektualnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojini, bilo da se odnosi na naučna otkrića ili umetnička dela.

Novi zakon, kao ni oni pređašnji, ne predstavlja instrument kulturne politike. On čak pokriva neke oblasti, kao što su šteta od fotokopiranja ili emitovanja muzike po solarijumima i teretanama, s tim što ne postoje institucije koje bi sprovodile odredbe. Takve institucije tek treba osnovati, što nije zadatak države, već autora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.