Izvor: B92, 19.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon (i) crkve

Beograd -- Predlog zakona o crkvama i verskim zajednicama, o kom je skupštinska rasprava u toku, trpi brojne kritike domaće i međunarodne javnosti.

Venecijanska komisija, organ Saveta Evrope, uputila je niz zamerki na Predlog, koji je u nekim odredbama u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali i važećim Ustavom Srbije. Dok stručnjaci ocenjuju da je zakon nemoguće popraviti, već treba napisati novi, skupštinska računica govori da postoji većina za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usvajanje zakona.

Podršku Predlogu zakona o crkvi i verskim zajednicama u Skupštini su najavile sve poslaničke grupe sem radikala, Poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju i predsednice Odbora za evropske integracije Ksenije Milivojević. Ona je, gostujući u Kažiprstu B92, objasnila da je najveći problem definisanje odnosa crkve i države, kanonskog i državnog zakonodavstva. "Kad čitate Predlog zakona, u nekim segmentima stičete utisak da je kanonsko pravo iznad državnog, što je u državi koja nije verska država, kao što je Srbija, apsolutno neprihvatljivo. Recimo, član 7. govori o tome da je država dužna crkvama na njihov zahtev da pomogne u izvršavanju crkvenih presuda, pri čemu ne sme da dira ni u sadržinu tih presuda, čak i ako su one u suprotnosti s pozitivnim propisima. Pored toga, sveštenici imaju imunitet", kaže ona.

Skupštinski Odbor za evropske integracije tražio je od SE mišljenje o Predlogu zakona. Jedna od preporuka te evropske institucije odnosi se upravo na jasnije definisanje pravnog statusa kanonskih zakona. Doskorašnja direktorka Instituta za uporedno pravo Vesna Rakić Vodinelić objašnjava za B92 da je deo zakona vezan za imunitet sveštenika u suprotnosti i sa Ustavom Srbije. "U našem pravnom poretku imunitet uživaju neki koji vrše državnu funkciju, a to su poslanici, ministri, sudije i javni tužioci. Racio legis za uvođenje imuniteta jeste da neko ne odgovara, recimo krivično, zbog toga što je preduzeo određen akt vlasti, a ja sada pitam kakvu to vlast vrše sveštenici u ovoj državi. Državnu vlast?", kaže ona.

Ministar vera Milan Radulović kaže da sveštenici uživaju imunitet za ono što kažu tokom obreda i tokom obavljanja dužnosti. "Zato što je sveštenička služba važna služba u jednom društvu. Važna je i sudijska služba, pa i sudije uživaju neku vrstu zaštite u svom poslu. Na sličan način i sveštenik u svojoj službi mora da uživa određena prava i sigurnost da niko ne može da ga ometa u tome", kaže on.

U Predlogu zakona stoji i da crkva i druge verske zajednice mogu biti oslobođene poreza. Vesna Rakić Vodinelić, međutim, kaže da nije jasno ko i na osnovu čega o tome odlučuje. "Naučne ustanove koje su siromašne kao crkveni miševi nisu oslobođene plaćanja poreza, sirotišta nisu oslobođena plaćanja poreza, zbog čega bi crkva bila? Koji je taj osnov, racionalni i pravni, da crkva bude oslobođena plaćanja poreza?", kaže ona.

Predlogom zakona sveštenicima se omogućava i potpuna sloboda učestvovanja u svim vidovima javnog života, ne isključuje se čak ni politički angažman.

Glasanje o Predlogu zakona zakazano je za sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.