Zakletva poslednje klase redova VS

Izvor: B92, Tanjug, 18.Dec.2010, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakletva poslednje klase redova VS

Jakovo -- Decembarska klasa vojnika, poslednja koja služi vojni rok po starom zakonu, položila je vojničku zakletvu u Jakovu. Od 2011. samo profesionalci i - dobrovoljci.

Svečanom polaganju zakletve uz roditelje, rodbinu i prijatelje vojnika prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić.

"Prisustvujemo svečanom činu polaganja vojničke zakletve poslednje generacije vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka po čemu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će ovaj dan biti upamćen u istoriie srpske vojske", rekao je on.

Uoči prelaska na profesionalnu vojsku, za redovno odsluženje vojske odazvali su se skoro svi pozvani u decembarsku klasu.

Zakletvu na vernost i odanost otadžbini decembarci su dali pred zastavom, roditeljima, starešinama, rodbinom i prijateljima i ušli u istoriju Vojske Srbije kao poslednja generacija vojnika na služenju redovnog vojnog roka. Već sledeće godine zakletvu će polagati profesionalni vojnici i dobrovoljci.

"Vojska Srbije će uvek biti otvorena za sve građane koji žele da dobrovoljno služe vojni rok. Već u narednoj godini računamo na dobrovoljce. I spremni smo da pružimo sve ono što pruža vojnički život, a iznad svega izazovnu, efikasnu i dinamičnu obuku. Čestitam vam datu vojničku zakletvu, polaganjem zakletve doprineli ste višem cilju i ugledu Republike Srbije i građana koji u njoj žive", rekao je Miletić.

Na poziv za odsluženje vojnog roka sa oružjem odazvalo se 1.468 momaka, odnosno skoro 98 odsto pozvanih na regrutaciju. U istom stroju sa onima koji su se odlučili za uniformu i redovnu obuku uoči ukidanja obaveze služenja vojske, u kasarni u Jakovu zakletvu su položili i neki profesionalni vojnici.

Bili su zadovoljnii vojnici, a i žene koje su odlučile da im se pridruže u odsluženju vojnog roka:

"Svi u mojoj porodici su služili vojsku, zašto ne i ja? A ovo je i poslednja generacija pa se pamti i po tome."

"Osećam se sada dobro, bila je trema."

"Danas sam postala pravi vojnik, i ova zakletva je poslednja, nema ih više. A postoji ženski rod za vojnik, vojnikinja."

Pripadnici decembarske klase položili su vojničku zakletvu u pet centara za obuku vojske Srbije. Ukoliko ne bude skraćenja, skinuće uniforme u maju 2011. godine. Od 1. januara 2011. u vojsku će ići samo oni koji to žele.

Podsetimo, Vlada Srbije predložila je 30. septembra odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka, kojom je predviđeno da od 1. januara 2011. u vojsku budu upućivani samo oni koji to žele.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u sredu tu odluku, čime se, zbog profesionalzacije Vojske Srbije, ukida obaveza odlaska u vojsku kada vojni rok završe regruti koji su ga počeli u ovoj godini.

Odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", a počeće da se primenjuje od 1. janura 2011. godine, kada je predviđeno i da se upućivanje na služenje vojnog roka u Vojsku Srbije obavlja po principu dobrovoljnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.