Izvor: Politika, 11.Dec.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zainteresovanost studenta iz Kovina da kupi „Valjevoput” nasmejala zaposlene

U Kolubarskom okrugu najviše zainteresovanih za kupovinu preduzeća „Krušik plastika” iz Osečine koje su tranzicioni tokovi, i pored izvanrednog programa, doveli do ruba propasti

ValjevoDo sredine ove nedelje svega devet privrednih subjekata i fizičkih lica poslalo je pismenu nameru za kupovinu pet firmi iz Kolubarskog okruga koje su evidentirane na spisku 502 preduzeća za koje je Agencija za privatizaciju uputila javni poziv za prikupljanje ponuda potencijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kupaca.

Daleko najveće interesovanje pokazano je za privredno društvo „Krušik plastiku” iz Osečine, na čiju adresu je stiglo šest pisama potencijalnih kupaca. Uputili su ih iz dve slovenačke firme, zatim iz preduzeća za proizvodnju transportne opreme iz Zemuna, čiji je osnivač firma iz Celja.Za osečinske plastičare zainteresovala se i firma iz Požege čija je uža specijalnost proizvodnja mašina za specijalne namene, kao i jedna firma iz beogradske opštine Voždovac, dok je šesta ponuda stigla od fizičkog lica. Prema podacima iz javnog poziva, ovo preduzeće čija je privatizacija već jednom poništavana ima 132 zaposlena, stalna imovina mu je krajem 2013. godine bila vredna 458,2 miliona, obrtna 173,8 miliona a ukupna aktiva je iznosila 632 miliona dinara. Vrednost kapitala „Krušik plastike” je 107 miliona dinara. Niko nije naveo podatke o tome da je ovo preduzeće decenijama radilo uspešno uz znatna ulaganja na planu modernizacije i povećanja asortimana svojih proizvoda. Pored ostalog u više mesta Crnogorskog primorja, kao i gradova na severu jadranske obale, sve instalacije, tj. cevi najrazličitijih profila za atmosferske i druge vode urađene su u fabrici iz Osečine. Burad, bačve i druge megaposude proizvodili su se dugo samo u ovoj fabrici. Međutim, kada su pre dve decenije na scenu stupili tranzicioni trutovi i pljačkaši, fabrika je dovedena u krajnje nepovoljnu situaciju. Ako je iz tog perioda nešto dobro to je da je više od 30 bivših radnika otvorilo mini-plastičarske radionice u kojima su zaposlili i ponekog sugrađanina.

Pismo o zainteresovanosti za privatizaciju Veterinarske stanice u Lajkovcu poslao je Dragan Bošković iz Valjeva kao fizičko lice. I u ovom slučaju je raskinuta privatizacija i u privredni registar je upisana kao društvo sa ograničenom odgovornošću u kojem je zaposleno devet radnika a vrednost njenog kapitala je 5,5 miliona dinara. Interesovanje za još jedno, ali javno preduzeće Radio-televizija Pruga iz Lajkovca, pokazao je potencijalni kupac iz Lazarevca, koji se takođe bavi informativnom delatnošću. Ova radio stanica ima 13 zaposlenih i sto odsto je u vlasništvu lokalne samouprave, tj. opštine Lajkovac.

Miloš Paunović, student iz Kovina, koji je iskazao zainteresovanost da kupi čak 92 preduzeća, među kojima je i „Politika” a. d., sa novim 93. pismom se nameračio na preduzeće „Valjevoput”. Radi se o kolektivu čija je privatizacija poništena i sada više od 99 odsto kapitala pripada Agenciji za privatizaciju, tj. državi. Preduzeće ima 121 zaposlenog i stalnu imovinu vrednu 353,5 miliona dinara. Urušavanje ovog preduzeća je još jedan primer bahatog i neodgovornog ponašanja države i njenih institucija zaduženih za privredu i ekonomiju. I pored toga što je trenutno u valjevskom kraju i dobrom delu Srbije lakše naći stručnjaka za atomsku energiju nego kvalitetnog građevinskog, putarskog radnika, neko je ovom preduzeću stavio svilen gajtan oko vrata. Nisu pomagali ni argumenti da država ulazi u putarski „nju dil” kao ni to da ovo preduzeće pored dobro obučenih radnika ima kvalitetnu mehanizaciju, sopstveni kamenolom i asfaltnu bazu. Posle čerupanja takozvanih poverilaca i poslovnih partnera, ovom preduzeću preti stečaj. Zainteresovanost studenta iz Kovina za kupovinu „Valjevoputa” na momenat je nasmejala radnike.

Budo Novović

objavljeno: 12.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.