Zahtev za veštačenje uzroka smrti

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za veštačenje uzroka smrti

Tužilaštvo će tražiti od istražnog sudije da sasluša sve učesnike ove tragedije, lekare, roditelje.... Slučaj tragično preminule Anje Grahovac pred Sudom časti Lekarske komore SLD-a tek početkom naredne godine

Obdukcioni nalaz o uzroku smrti trogodišnje Anje Grahovac dostavljen je juče Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu i danas će biti podnet zahtev za utvrđivanje činjenica tragedije. Međutim, strukovne, lekarske, organizacije još zvanično nisu utvrdile, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << niti zauzele stav, da li je reč o grešci lekara.

Vojislav Šoškić, zamenik okružnog javnog tužioca, potvrdio je za "Politiku" da je obdukcioni nalaz dostavljen tužilaštvu i najavio da će danas istražnom odeljenju Okružnog suda biti podnet zahtev da se uradi veštačenje uzroka smrti, odnosno da se utvrdi kako je tačno došlo do tragedije. Šoškić je rekao i da će tužilaštvo tražiti od istražnog sudije da sasluša sve učesnike ove tragedije, lekare, roditelje....

Dr Marko Kontić, predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, kaže da je, prema obdukcionom nalazu, kod male Anje nastupila moždana smrt usled nedostatka kiseonika, kao i da su određeni eksperti koji će pregledati kompletnu dokumentaciju i koji će izvestiti Komitet sredinom jula.

– Etički komitet SLD-a je pregledao dokumentaciju koju je dostavilo Ministarstvo zdravlja i juče odredio stručne izvestioce – profesorku dr Anku Stanojević-Paovic, oftalmologa, i docenta dr Dobricu Jankovića, anesteziologa, koji će detaljno proveriti sve činjenice i dokumentaciju i o tome sredinom jula obavestiti Etički komitet. Oni će utvrditi da li su svi lekari koji su učestvovali u operaciji postupili po protokolu i da li je problem blagovremeno konstatovan. Takođe, utvrdiće i šta je urađeno u privatnoj klinici a šta u državnoj bolnici. Da li su obavljene adekvatne pripreme i nega, kao i da li su svi aparati i instrumenti koji su korišćeni bili ispravni, iako postoje sertifikati o njihovoj ispravnosti. Tek posle njihovog izveštaja Etički komitet će Ministarstvu, Zdravstvenoj inspekciji, Lekarskoj komori i svim nadležnim organima uputiti dopis sa zvaničnim stavom da li smatra da je reč o lekarskoj grešci ili ne – naglasio je dr Kontić.

Prema rečima dr Tatjane Radosavljević, direktora Lekarske komore SLD, nesrećni slučaj Anje Grahovac biće prvi slučaj o kome će raspravljati Sud časti lekarske komore, ali tek 1. 1. 2008. godine.

– Lekarska komora SLD-a je, takođe, od Ministarstva zdravlja dobila predmet Anje Grahovac, ali on nije razmatran, ni otvaran, jer smo mi organizacija koja je tek u osnivanju i još nisu oformljeni sudovi časti. Tek je u toku upis lekara u registar. Prvostepeni i drugostepeni sud časti biće formirani 1. januara. 2008. godine i tragičan slučaj trogodišnje devojčice biće prvi slučaj o kome će ovi sudovi raspravljati. Tako da zasad, osim dubokog žaljenja zbog tragedije i saučešća roditeljima, ne možemo da damo bilo kakav komentar ili sud o celom slučaju – naglasila je dr Radosavljević, direktor Lekarske komore SLD-a.

Ni predstavnici Privatne lekarske komore nisu juče želeli da kažu da li je li njihov kolega dr Stanoje Glišić pogrešio prilikom davanja anestezije. Predstavnici ove komore pokušali su da objasne novinarima u Tanjugovom pres centru da je tim lekara učinio sve što je bilo u njihovoj moći da se devojčica spase, ali da još nisu videli obdukcioni nalaz na osnovu kojeg bi mogli da kažu nešto više o ovom slučaju.

– Tok operacije koja je bila neophodna zbog urođene katarakte levog oka protekao je bez komplikacija. Tokom hirurškog zahvata primenjen je savremeni pristup, koji ni na koji način ne može da utiče na opšte stanje pacijenta – rekao je oftalmolog prof. dr Zoran Kuljača.

Profesor dr Tomislav Marenović kaže da, na osnovu medicinske dokumentacije, može da se zaključi da je dete bilo zdravo i da je moglo da se podvrgne totalnoj anesteziji, ali da se ne zna da li je postojao neki genetski problem u organizmu devojčice. On je naglasio da je u "Politici" pročitao izjave stručnjaka sa VMA o tome šta piše u obdukcionom nalazu i da veruje u te izveštaje.

– Aparat za anesteziju je savremen, čak ima i ugrađen alarmni sistem. Sve je to korišćeno i anestezija je tekla sasvim normalno, oko 35, 40 minuta. U jednom trenutku došlo je do pada krvnog pritiska i do usporenja srčanog rada. Profesor Glišić je odmah alarmirao kolege i rekao da se nešto događa i preduzeo je sve što se može uraditi u tom trenutku. Kada se situacija stabilizovala, zamolio je kolege da završe intervenciju, što su i učinili. Međutim, pacijentkinja se nije budila, pa je pozvan lekar sa Instituta za majku i dete. Ta situacija je trajala jedan sat i dete je prebačeno u institut – istakao je dr Marenović.

On je naglasio da se takve situacije u svetu dešavaju i da se ranije na svakih 10.000-15.000 anestezija događalo da pacijent iznenada umre, a da se danas to dešava na svakih 40.000-50.000 intervencija.

– Promene na mozgu su se dogodile zbog nedostatka kiseonika. Iskusan anesteziolog mora prvo da proveri prolaznost disajnih puteva. Da se ne bi gubilo u vremenu, tubus se vadi, stavlja se maska za disanje, i tubus se menja. Prilikom ove operacije intubiranje je urađeno onako kako nauka i medicina nalažu. Dete je odjednom dobilo temperaturu od 38 stepeni, a nije je imalo na početku intervencije. To je neobično, jer se kod hirurškog zahvata katarakte to ne dešava, za razliku, recimo, od operacije bubrega ili otklanjanja cisti – tvrdi dr Marenović.

Ovaj slučaj je pokrenuo i pitanje da li će se već jednom lekarima iz državnih ustanova zabraniti da rade u privatnim i hoće li se odrediti starosna granica do koje godine penzionisani lekari imaju pravo da operišu?

– I ja sam u penziji i radim privatno, ali i kao konsultant u KC u Podgorici. Iza naših godina stoji iskustvo i znanje i nije čudno što nas traže i privatne i državne ustanove – dodao je dr Marenović.

Prof. dr Višeslav Hadži-Tanović, predsednik Privatne lekarske komore, tvrdi da se ovakve nepredviđene situacije događaju i u državnim bolnicama i da niko o tome ne priča.

– Ukoliko se utvrdi da je doktor pogrešio, insistiraćemo na tome da se kazni, jer je odgovornost individualna. Ovde je reč o diskriminaciji privatnih ustanova, jer je sada na ulici ostalo 20 ljudi, koji su zaposleni u privatnim ustanovama, bez plate – smatra Hadži-Tanović.

Gordana Bašović - Danijela Davidov Kesar

[objavljeno: 22.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.