Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za uklanjanje spomenika OVK

Beograd -- Sanda Rašković-Ivić je od UNMIK-a je zatražila da ukloni spomenik palim borcima OVK sa crkvenog imanja u Đakovici.

U pismu šefu UNMIK-a Sorenu Jesenu Petersenu, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju navodi da je na mestu pravoslavnog hrama Svete Trojice, koji je srušen 1999. godine, opština Đakovica sa Udruženjem ratnih veterana OVK podigla spomenik "herojima rata", s namerom da se na parceli na kojoj je bila crkva sagradi memorijalni kompleks >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tekovinama rata OVK.

Sanda Rašković-Ivić naglašava da vlasti u Beogradu i Srbi na Kosovu i Metohiji ulažu velike napore, kako bi uspostavili bar minimum poverenja između suprostavljenih nacionalnih zajednica i da se život nastavi sa osnovnim elementima međusobnog poštovanja. Međutim, "prečesto smo svedoci primera koji ukazuju na sasvim suprotne namere albanske strane, što zahteva hitnu i energičnu akciju predstavnika UNMIK administracije i samog specijalnog predstavnika Petersena", navela je predsednica KC-a, istakavši primer u Đakovici.

Ona je od šefa UNMIK-a kategorično zatražila zaštiti interes Srpske pravoslavne crkve i pomogne da se na istom mestu obnovi hram Svete Trojice.

U pismu, predsednica Koordinacionog centra podseća da su Albanci, takođe u Đakovici, samo nekoliko stotina metara dalje, 17. marta 2004. godine, srušili crkvu Uspenja svete Bogorodice, iz 18 veka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.