Izvor: B92, 04.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zagreb prajd"

Zagreb -- Nakon prošlogodišnje pauze, u Zagrebu će se održati manifestacija kojom gej i lezbijska populacija traži svoja prava.

Hrvtaski "Gej prajd" održaće se 10. jula u Zagrebu, najavili su organizatori. Planirano je da povorka u 11 sati prošeta centrom grada, a Iva Radat, iz feminističke grupe "Epikriza", kaže da neće biti manifestacija već samo povorke.

Ove godine, cilj je da se traži podrška za uvođenje zakona o registrovanom partnerstvu, koji bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zamenio važeći zakon o istopolnim zajednicama, kaže Iva Radat i dodaje: "Novim zakonom istopolni partneri bi bili izjednačeni u pravima s klasičnim bračnim zajednicama, odnosno na osnovu tog zakona, homoseksualni parovi bi mogli nasleđivati imovinu partnera, automatski, tako da ne bi bilo potrebno raditi poseban testament. Ostvarivali bi, na osnovu zajednice, i pravo na zdravstvenu zaštitu i mogli partnera posećivati u bolnici i odlučivati o nekim važnim odlukama u slučaju da je partneru potrebna neka medicinska intervencija."

Organizatorke "Zagreb prajda" očekuju dvestotinak ljudi, kao i prethodnih godina, ali ne znaju koliko će policajaca obezbeđivati skup. Podsetimo, skup od pre dve godine obezbeđivalo je 2.000 policajaca. Organizatorke su takođe, pozivnicu da učestvuju skupu poslale i nekim javnim ličnostima kao, na primer, premijeru i predsedniku Hrvatske Ivu Sanaderu i Stjepanu Mesiću, javlja dopisnik B92 Zoran Kekić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.