Izvor: B92, 24.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje vazduha u Boru

Bor -- Republička Inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu protiv RTB Bora i i v.d. direktora tog preduzeća zbog zagađivanja vazduha u Boru.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da je inspekcijskim nadzorom u RTB Boru utvrđeno da je na mernom mestu Gradski park tokom oktobra 2008. koncentracija sumpor-dioksida sedam dana bila viša od graničnih vrednosti, a maksimalna vrednost je zabeležena u noći između 23. i 24. oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2008. i iznosila je 369,17 mikrograma po metru kubnom.

Na mernom mestu "Jugopetrol" tokom oktobra 2008. godine 21 dan je koncentracija bila iznad graničnih vrednosti, a maksimalna koncentracija sumpor-dioksida zabeležena je u noći između 26. i 27. oktobra i iznosila je 507,79 mikrograma po metru kubnom.

Granična vrednost koncentracije sumpor-dioksida je, inače, 150 mikrograma po metru kubnom.

Ekolozi iz Bora već neko vreme upozoravali su na zagađenje vazduha, ali i na to da je iznad grada zabeleženo prisustvo i kancerogenih čvrstih čestica i teških metala.

U prethodna dva meseca, na mernom mestu Brezonik, jednom od četiri u Boru, uređaji za merenje kvaliteta vazduha zabeležili su koncentraciju sumpor-dioksida iznad Bora četrdeset puta veću od maksimalno dozvoljene.

U ekološkom savezu "Ekoagenda" iz Bora kažu da je u periodu oktobar-novembar u vazduhu evidentirano i prisustvo kancerogenih čvrstih čestica i teških metala, te da nadležni iz RTB-a nisu na vreme reagovali.

"Oni bi trebali da reaguju bar u nekih sat vremena da bi se to zagađenje smanjilo, a prema dijagramima vidimo da je zagađenje trajalo i po sedam-osam sati", kaže Dejan Janković iz "Ekoagende 1935".

"Deca udišu ovaj vazduh koji sadrži sumpor-dioksid i ostale teške metale. Dim iz topionice ide u ovom pravcu i zaista su ljudi ovde u teškoj situaciji", kaže potpredsednik SO Bor Predrag Balašević.

Građani Bora, koji godinama udišu sumpor-dioksid, kažu da je poslednje zagađenje vazduha bilo nepodnošljivo.

"Deca baš stradaju, ne mogu da dišu, kašlju, suze na oči, krv na nos čak."

"Ovo je isto kao da je čovek u tunelu, takav je osećaj."

U "Ekoagendi" kažu da su o alarmantnoj ekološkoj situaciji u Boru obavestili sva nadležna ministarstva, ekološku inspekciju, ali i Agenciju za privatizaciju.

Kako saznajemo, ministar ekologije Oliver Dulić već za narednu nedelju najavljuje posetu Boru, kada bi trebalo da se sastane sa novim menadžmentom RTB Bora i predstavnicima Ekološkog saveza.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prijava protiv RTB Bor

Izvor: Capital.ba, 24.Nov.2008

BEOGRAD, Inspekcija za zaštitu životne sredine Srbije podnijela je Opštinskom javnom tužilaštvu u Zaječaru prijavu protiv RTB Bor kao pravnog lica i vršioca dužnosti direktora topionice kao odgovornog lica, zbog zagađenja vazduha u tom gradu. Inspekcijskim nadzorom u RTB Boru utvrđeno je da...

Nastavak na Capital.ba...

Prijava protiv RTB Bor zbog zagađenja

Izvor: Mondo, 24.Nov.2008

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je Opštinskom javnom tužilaštvu u Zaječaru prijavu za pokretanje postupka za privredni prestup protiv Rudarsko topioničarskog basena (RTB) Bor, zbog zagađenja vazduha u tom gradu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.