Izvor: B92, 13.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje prešlo granicu

Novi Sad -- Štetni izduvni gasovi iz novosadske Rafinerije prešli su dozvoljene granice.

Najugroženija područja su Petrovaradin i delovi grada uz obe obale Dunava, saznaje Radio 021. Pokrajinski ministar za ekologiju Zoltan Đarmati, rekao je za taj radio da je zagađenje prouzrokovano kvalitetom nafte koja se prerađuje, kao i sporim kretanjem vazdušne mase. Đarmati je rekao i da je u rafinmeriji hitno smanjen obim proizvodnje, tako da se beleži pad koncentracije aerozagađenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Do potpune obustave proizvodnje, međutim, nije došlo kako se ne bi ugrozila redovna isporuka naftnih derivata potrebnih za grejanje. Đarmati kaže da su u NATO bombardovanju oštećena postrojenja čijim bi funkcionisanjem bila sprečena zagađenja izazvana sumpornim jedinjenjima.

U Rafineriji ''Novi Sad''obećavaju da će u naredna tri meseca biti nabavljeni merni uređaji, kojim će se u buduće preduprediti ovakvi ekološki incidenti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.