Izvor: B92, 21.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje Topčiderske reke

Beograd -- Na svega nekoliko stotina metara od kupališta na Adi Ciganliji - smeće, fekalije i olupine brodova.

Uobičajeno je da se u Beogradu, na obalama reka Save i Dunava, nalaze deponije. Međutim, osim smeća, na Čukaričkom rukavcu koje se nalazi u blizini najpoznatijeg gradskog kupališta izlivaju se i otpadne vode iz fabrika i fekalije sa brojnih splavova. Nadležni kažu da su upoznati sa problemom, ali i da ništa ne mogu da urade dok se zakoni ne sprovode.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Samo Topčiderska reka donosi otpadne vode iz dve fabrike duž svog toka i iz obližnjeg postrojenja Naftne industrije Srbije. Takođe, sa splavova se, direktno u reku, izliva i kanalizacija. Sekretar za životnu sredinu Branislav Božović kaže da su do sada napisane mnoge prijave, ali i da je sve ostalo na tome.

"Nadležnost je republičkih inspekcija, inspekcije nisu snažne; kada inspektori dođu tamo, oni nailaze na problem socijale, proces privatizacije, zapuštenost, nema ko da kontroliše i to se jednostavno završava na tome. Čak i kada naprave rešenje o zabrani proizvodnje, nema ko da izvrši", kaže Božović.

On kaže i da je problem što se svega nekoliko inspektora, na nivou republike, bavi pitanjem ekologije. Takođe, zakon o zaštiti životne sredine ne može se odmah primeniti jer, pre zatvaranja, fabrici treba dati šansu da unapredi proizvodnju. Međutim, bolje rezultate, kako smatraju upućeni, dalo bi i da se nadležnosti prebace na gradske inspektore, ali i skuplje kazne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.