Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Začarani krug nasilja

Najčešće žrtve porodičnog nasilja su žene, a najveće "sporedne žrtve" agresije u porodičnom domu su deca koja na taj način uče da je nasilje jedini vid komunikacije. S obzirom na to da novi zakonski propisi i dalje ne štite ženu od agresije bližnjih i da veliki broj njih ne zna kako da izađe iz začaranog kruga nasilja, Pravni vodič za žene "Deca, porodica – zaštita od nasilja", koji sadrži sve važeće zakonske propise, može biti od velike koristi svim pripadnicama nežnijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pola koje žele da stave tačku na dugogodišnje trpljenje, ocenjeno je na jučerašnjem predstavljanju te knjige.

Kako je istakla njena autorka Lada Protić, dugogodišnja volonterka na SOS telefonu za žene i decu žrtve nasilja, ova knjiga na veoma konkretan način žene upoznaje sa njihovim pravima i načinima za rešavanje problema nasilja. Iznoseći iskustva volontera na SOS telefonu, ona je istakla da policija veoma često ne piše zapisnike i ne prijavljuje slučajeve nasilja u porodici, iako je to po zakonu obavezna da čini.

Advokat SOS telefona Srđan Stojković rekao je da su najčešće žrtve nasilja u porodici žene, i dodao da pravosuđe sve efikasnije radi na rešavanju takvih slučajeva. On je ukazao i na potrebu obuke policajaca na terenu koji prvi reaguju na prijavu o nasilju u porodici i podržao predlog da se primerci knjige Pravni vodič za žene "Deca, porodica – zaštita od nasilja" podele policiji, kako bi se njeni pripadnici bolje upoznali sa tom problematikom.

Psiholog Mila Alečković istakla je da nasilje u porodici najčešće čine psihopate – osobe koje nemaju osećaj krivice i savesti i nemaju strah od kazne za počinjeno nasilje. Zbog toga je neophodno izgraditi čvrst zakonski sistem zaštite žrtve, zaključila je ona.

K. Đorđević , D. Vukosavljević

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.