Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinutost zbog pretnji tužiocu Vukčeviću

Beograd - Komesar Saveta Evrope Nils Muižnieks pohvalio je saradnju tužilaštava za ratne zločine Srbije i BiH, ali i izrazio zabrinutost zbog nekažnjivosti brojnih kršenja međunarodnog i domaćeg prava, koji ometaju napore da se u regionu u potpunosti uspostavi vladavina prava i trajni mir. Muižnieks je pozvao vlasti u Srbiji da obezbede neophodne resurse i pruže otvorenu podršku tužiocu za ratne zločine.

U izveštaju komesara SE, nastalom nakon posete Srbiji u martu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ove godine, ocenjuje se da je Veće za ratne zločine Višeg suda okončalo relativno mali broj slučajeva ratnih zločina iz devedesetih i da je od 149 dosad optuženih, samo šest osoba imalo tokom rata visoke pozicije u vojsci. Muižnieks je izrazio zabrinutost zbog pretnji koje dobija tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, posebno u vezi sa istragom protiv načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića zbog zločina na Kosovu.

Komesar je izrazio zabrinutost i zbog sporog rešavanja problema nestalih u regionu ali i u vezi sa raseljenima. Pozivajući se na podatke vlasti u Srbiji, Muižnieks konstatuje da raseljenih samo sa teritorije Kosova i Metohije ima oko 200.000, a da je nasilno raseljeno oko 80.000. Četvrtina njih su Romi sa KiM koji, kako konstatuje, žive u teškim uslovima i krajnjem siromaštvu, a ne mogu da ostvare svoja prava jer uglavnom nemaju nikakva dokumenta.

Delegacije SE na čelu sa komesarom Muižnikesom boravila je tokom marta pet dana u Srbiji i tom prilikom razgovarala sa brojnim državnim i pravosudnim funkcionerima, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija i medija. Komesar je na osnovu tih razgovora sačinio izveštaj o ljudskim pravima u kojem, između ostalog, ukazuje i na diskriminaciju kojoj su najviše izložene osobe sa invaliditetom i žene. On je pozvao vlasti da zajedno sa osobama sa invaliditetom donesu plan kako da se one izmeste iz institucija u društveno prihvatljivo okruženje i da što veći broj njih nađe posao. Pozvao ih je i da pooštre kaznenu politiku u vezi sa sve češćim nasiljem nad ženama, konstatujući da su one još uvek manje plaćene od muškaraca, na istim pozicijama.

Muižnieks ocenjuje da u Srbiji postoji napredak po pitanju ostvarenja prava LGBT populacije, ali napominje da su homofobija i diskriminacija i dalje učestale pojave, pogotovo na radnom mestu, a ima i slučajeva fizičkog nasilja.

Af: Zabrinutost za slobodu medija

U vezi sa slobodom medija, Muižnikes je izrazio zabrinutost zbog činjenice da je četvoro novinara i dalje pod dvadesetčetvoročasovnom zaštitom policije, a da pretnje novinarima i nasilje nad njima ugrožavaju slobodu govora. Pozvao je vlasti da budu istrajne u otkrivanju ubica novinara u period od 1994. do 2001. godine. Komesar je naglasio da je vlasništvo nad medijima i dalje netransparentno kao i način finansiranja. On je ukazao na velik uticaj i bliske veze političkih elita, vlasnika krupnog kapitala i pojedinih medija i podsetio da pojedini političari novinare nazivaju izdajnicima i stranim plaćenicima.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.