Zabranjenu knjigu preveo – nastavnik

Izvor: Politika, 08.Okt.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjenu knjigu preveo – nastavnik

Zoran Buljugić najavljuje tužbu Strazburu ako dobije otkaz zbog „Mita o holokaustu”. – Prosvetna inspekcija će reagovati, kaže ministar Žarko Obradović

„Cilj mi je bio da predstavim i drugu stranu”, kaže prevodilac nedavno zabranjene knjige Jirgena Grafa „Mit o holokaustu”, Zoran Buljugić, inače profesor ruskog jezika u Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji.

Grafovu knjigu je Viši sud u Beogradu zabranio, jer „zagovara rasnu, nacionalnu i versku mržnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje”. Knjiga, prema navodima sudskog rešenja, nameće jednostrano gledište prosečnom čitaocu, osporavajući da je postojao plan fizičkog istrebljenja Jevreja za vreme Drugog svetskog rata, negirajući postojanje gasnih komora, izvrgavajući ruglu istoričare i svedoke holokausta, umanjujući broj žrtava, uz ironičnu tvrdnju da „nije lako smestiti u takvom prostoru 12 leševa, čak ni Liliputanaca”. Za profesora Buljugića, međutim, Jirgen Graf je vrlo ozbiljan autor.

– Koristio je brojne izvore, pokazuje nepodudarnost broja jevrejskih žrtava čak i u jevrejskim izvorima i dokazuje da nije bilo plana istrebljenja Jevreja i gasnih komora u kojima su ubijani. On ne negira stradanje Jevreja, već njegove razmere i plan istrebljenja – rekao je Buljugić, dodajući da on osuđuje zločine nad jevrejskim narodom u Drugom svetskom ratu, ali smatra da je broj žrtava sporan.

Prevodilac „Mita o holokaustu” smatra da odluka suda predstavlja i pritiske na njega lično budući da je, kako kaže, poznat kao „oštar kritičar sadašnjeg režima” .

– Već se postavlja pitanje mogu li ja da predajem u školi. Ne znam kakve veze ima šta ja radim u slobodno vreme. To je moja stvar i ni na koji način ne ugrožava moj rad u školi. Ako budu pokušali zbog toga da mi daju otkaz, žaliću se sudu u Strazburu jer je to kršenje mojih ljudskih prava – napominje Buljugić.

Kako nam je objasnio, „Mit o holokaustu” kupio je pre nekoliko godina u slobodnoj prodaji u jednoj knjižari u Moskvi. Dugo je tražio izdavača, pa pošto niko nije želeo da je štampa, sam je finansirao i objavio delo kao autorsko izdanje. Posle rešenja suda o zabrani, policija mu je oduzela primerke koji se nalaze kod njega.

– Nisam dobio ni sudsko rešenje o zabrani i podneo sam zahtev da mi ga pošalju, jer ipak sam ja uložio novac u štampanje knjige. Inače, u SAD i Rusiji, kao i u mnogim drugim zemljama, knjiga se slobodno prodaje, ali kod nas su doneli čisto političku odluku da je zabrane – smatra Buljugić.

U Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji, gde Buljugić predaje, kažu da on već dugo godina radi u ovoj školi i da nikada nije bilo nikakvih problema ni pritužbi na njegov rad. Zamenica direktora, Gordana Pavlović, čula je od novinara „Politike” da je on preveo knjigu koja je zabranjena.

– Buljugić je revnostan u radu, niko se nikada nije žalio na njega, omiljen je i kod učenika i kod kolega i kao predavač i kao čovek. On je, inače, i predsednik sindikata u našoj školi, radi i pri Forumu gimnazija i aktivno učestvuje u pripremama reforme koja nam predstoji – rekla je Pavlovićeva.

Bivši učenici profesora Buljugića kažu da profesor nikada nije iznosio svoje političke stavove na časovima i da su iznenađeni vešću da je prevodio knjigu kakva je „Mit o holokaustu” .

U Ministarstvu prosvete kažu da ne žele dalje da komentarišu ovaj slučaj i da daju izjave povodom toga. Ministar prosvete, Žarko Obradović, je inače, u intervjuu TV B92 rekao da će prosvetna inspekcija obaviti svoj deo posla i razgovarati sa profesorom.

Jelena Čalija

objavljeno: 09/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.