Zabranjena bogosluženja u dva manastira

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Apr.2010, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjena bogosluženja u dva manastira

GRAČANICA - Administrator Eparhije raško-prizrenske vladika Atanasije zabranio je uoči vaskršnjih praznika bogosluženja i pričešća monasima u manastiru Crna Reka zbog buntovničkog ponašanja.

Istu meru vladika Atanasije je pre desetak dana odredio i prema monasima u manastiru Svetih arhangela, kod Prizrena.

Zabrana bogosluženja monasima u manastirima Crna Reka i Sveti Arhangeli važi 40 dana i za to vreme monasi neće moći ni da se pričešćuju. Ovo je mera koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se retko primenjuje u pravoslavnim manastirima.

Na Kosovu je uvedena pošto su monasi iz dva manastira, lojalni razrešenom vladiki Artemiju, u više navrata demonstrirali neposlušnost i nepoštovanje odluke Sinoda Srpske pravoslavne crkve o imenovanju administratora Eparhije raško-prizrenske.

Pored jeromonaha Nikolaja, u manastiru Svetog arhanđela u Crnoj Reci zabrana služenja i pričešća važi za čitavo bratstvo, navedeno je u odluci vladike Atanasija.

On je na mesto administratora došao posle razrešenja vladike Artemija, čiji su najbliži saradnici osumnjičeni za finansijske pronevere.

Zabrane bogosluženja u dva srednjevekovna manastira u Eparhiji raško-prizrenskoj neće poremetiti bogosluženja u ostalim manastirima i crkvama za Vaskrs.

Vladika Atanasije je juče počeo vaskršnja bogosluženja na Kosovu. on je služio liturgiju Vasilija Velikog na Veliki četvrtak u Kosovskoj Kamenici.

Danas, na Veliki petak, u manastiru Gračanica će biti održana večernja služba sa iznošenjem plaštenice. U večernjim časovima će se pevati statije, a biće služeno i jutrenje sa ophodom oko hrama uz nošenje plaštenice.

Na Veliku subotu episkop Atanasije će služiti Svetu liturgiju Vasilija Velikog u Štrpcu.

Tradicionalno, upravitelj Eparhije raško-prizrenske služiće vaskršnju liturgiju u manastiru Gračanica, počevši u ponoć.

Najizazovnije okupljanje pravoslavnih vernika biće drugog i trećeg dana Vaskrsa - 5. i 6. aprila - kada će vladika Atanasije služiti liturgije u hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice i u manastiru Devič, kod Srbice.

Oba hrama su zapaljena u albanskom nasilju 17. marta 2004. godine, a onda delimično obnovljena. U južnom delu Mitrovice i Srbici posle rata 1999. godine nema pravoslavnog življa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.