Zaboravljeni Krupanj: Već 40 dana niko ne dolazi i ništa se ne popravlja

Izvor: Blic, 07.Jul.2014, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravljeni Krupanj: Već 40 dana niko ne dolazi i ništa se ne popravlja

Krupanj - Od prašine i nesnosnog smrada "dišu na škrge", gule zidove natopljene vodom, izbacuju uništene stvari i nadaju se da će obećanja, dobijena pre dva meseca, neko početi i da ispunjava.

Da li se čeka usvajanje zakona o obnovi, donatorska konferencija ili nešto treće, žiteljima Krupnja je svejedno - žele samo da neko očisti blatnjave puteve, da se ojača korito Likodre, da se postave temelji novih kuća, ali, pre svega, da im neko pokaže da ih nije zaboravio.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Pročitajte još POGLEDAJTE Hronologija katastrofe u Krupnju Bošković: Štete u Krupnju ogromne U Krupnju stabilizacija, pomoć i dalje neophodna

Slobodana Stanića i njegovu porodicu pomeranje tla ostavilo je bez krova nad glavom koje bi ga, da se dogodilo tokom noći, možda koštalo i života.

- Poplave i klizišta srušila su mi kuću. Klizište mi je sa gornje strane kuće sletelo, tokom dana, negde oko dva sata. Da je bilo noću, ne bih ni bio živ - objašnjava Slobodan.

Gledali, obećavali i zaboravili

Kaže, dolazile su silne komisije, gledale štetu, obećavale, međutim, za sada, ništa od svega toga.

- Vreme je svoje učinilo, evo već 40 dana niko ne dolazi, niko ne popravlja. Porodicu nam čini šestoro članova - ja, supruga, sin, snaja i dvoje unučadi. Ovde nemam ništa više da živim. Rekli su da nije moguće ovo sanirati, zbog klizišta, ali ja sam još u neizvesnosti - razočarano dodaje Slobodan.

Kako je bilo pre 40 dana, tako je i sada, saglasan je s njim Zlatomir Purešević iz krupanjskog naselja Žarkovača. Kaže, malo je pročišćen put kako bi se moglo proći do kuća u brdu, ali "slabo se radi, kako su obećavali".

- Sve stoji, ništa nije dirano... Kada će biti? Obećavali su, ali ništa još nije rešeno... - dodaje Zlatomir.

Pomoć za sada ne stiže, ali, smatra Zlatomir, za sada i nije toliko potrebna, problem je u vazduhu - ne može da se diše.

- Ljudi su se već snašli. Neki su u opštinskim stanovima, neki kod familije i prijatelja. Mi koji živimo ovde, još je i blato, voda i prašina. Ništa nije očišćeno i sređeno. Moramo trpeti i čekati. Nismo u mogućnosti da to saniramo sami - očajava Zlatomir.

Strah od kiše

Snežani Antonić i njenoj porodici poplave i klizišta nisu uništile kuću, imali su više sreće od svog prvog komšije, ali ipak su i oni morali da se isele.

Konstatuje da se nešto radi, ali smatra da je za dva meseca, koliko je prošlo od poplava, to jedno "ništa".

- Da li će šta biti bolje, kako će? Organizacija je, po meni, na nuli - rezignirano kaže Snežana.

Prema njenim rečima, žitelji Krupnja strahuju od svake kapi kiše, a podseća i da ovogodišnje izlivanje reka u Krupnju nije prvo, pošto je slično, istina bez pomeranja tla, bilo pre 13 godina.

- Važno nam je svima ovde u Žarkovači da se utvrdi rečno korito, jer ovo je druga poplava. Ova ista poplava je bila 2001. i isto ovo uradila ljudima, malo manje katastrofe, nije bilo ovog klizišta i blata. I ništa nisu uradili sa rečnim koritom. E sada ćemo videti šta će uraditi - kaže Snežana i pita se da li žitelji tog naselja ostaju na milost i nemilost ili će bar rečno korito u dogledno vreme biti uređeno.

Nema obnove bez zakona

Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić tvrdi da će sve krenuti sa izgradnjom kada bude usvojen zakon o obnovi. Tada bi, kako kaže, trebalo i da bude regulisano rečno korito.

- Kada je reč o kućama, tačno je da gradnja nije počela izuzev dve kuće, ali čeka se zakon o obnovi, a mi očekujemo da veoma brzo posle toga počne izgradnja kuća - rekao je Grujić u izjavi Tanjugu.

On je dodao da se u ovom trenutku asfaltira put, ali "narod kao narod, nije baš da se ne radi ništa".

- Reka se vraća do zavlake u rečno korito. Korito ništa nije rađjeno, izuzev onoga što je pročišćeno. Istina je da je to sve malo, ali koliko ja imam informacije veoma brzo će početi regulacija reke - ističe Grujić.

On je dodao da žitelji Krupnja, kada je reč o humanitarnoj pomoći, nemaju neke posebne potrebne, ali da je stočna hrana uvek dobrodošla.

- Hrane nam treba uvek, stočne hrane nam treba uvek. Garderoba nam više ne treba, ne znamo više ni šta ćemo s njom. Dolazi nešto od hrane, nije u onim količinama, ali za očekivati je da jenjava - rekao je Grujić.

Čekamo neku komisiju

Vreme prolazi, jesenje kiše i zima polako se približavaju, a žitelji Krupnja mogu samo da veruju da će im uskoro neko dati odgovor šta će biti s njima i da sa povlačenjem vode nije otišlo i interesovanje gradjana Srbije za nedaće koje su ih pogodile.

Snežana Antonić sada "čeka neku komisiju" i objašnjava kako zbog blata, prašine i smrada ne može dete od 15 meseci da izvede napolje.

- Čekamo neku komisiju, ne znamo odakle, samo da dođe... I kada će doći, pitaj boga. Evo, leto prolazi, dani prolaze, šta ćemo zimi, kuda? Ja sa troje dece, kuda? Šta ću kada kiša bude i sneg - pita se Snežana

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žitelji Krupnja čekaju ispunjenje obećanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2014

Od prašine i nesnosnog smrada dišu na škrge, gule zidove natopljene vodom, izbacuju uništene stvari i nadaju se da će obećanja, dobijena pre dva meseca, neko početi i da ispunjava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.