Za tri godine osam razreda

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Okt.2009, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za tri godine osam razreda

BEOGRAD - Od sledeće školske godine u Srbiji bi mogao da počne širi proces podizanja kvaliteta obrazovanja neškolovanog odraslog, uglavnom marginalizovanog stanovništva, u koji će biti uključeno oko 80 osnovnih škola.

Mirjana Milanović, savetnik u Ministarstvu prosvete, ističe da će odrasli, a to znači stariji od 17 godina, uglavnom seosko stanovništvo, poljoprivrednici, Romi, imati novu šansu da se uz prilagođene nastavne planove i programe i obuku za zanimanja tražena >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na tržištu rada ponovo vrate u škole ili prvi put u njih uđu.

- Drugačije osmišljeni predmeti i obuka za tražena zanimanja, koje inače nema u redovnom osnovnom školskom sistemu, upravo su ključni elementi u motivisanju odraslih da se vrate u školu i ponovo uključe u proces obrazovanja.

Pre početka tog procesa, treba usvojiti zakon o obrazovanju odraslih, čime bi čitav neformalni sektor obrazovanja (kursevi, obuke, škole jezika, „radnički univerziteti“) postao standardizovan - rekla je Milanovićeva, dodajući da bi nacrt tog propisa mogao da bude gotov do kraja godine.

Predviđa se da odrasli završe osnovnu školu za tri godine. Prve godine učiće čitanje i pisanje, a kroz novi predmet - odgovorno življenje - savladavaće osnove zdravstvenog vaspitanja, ekologije, građanske participacije.

U drugoj godini završavaju peti i šesti razred i već tu se usmeravaju ka budućem zanimanju, radu, kroz osnaživanje za traženje posla. Treće godine završavaju sedmi i osmi razred, a paralelno i obuku za budući posao. Po završetku, kandidati će dobiti svedočanstvo o završenoj osnovnoj skoli, kao i sertifikat o potvrđenosti radnih kompetencija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.