Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za tri dana lista želja

BEOGRAD - Preliminarni rezultati kvalifikacionih ispita za upis u četvorogodišnje srednje stručne škole i gimnazije objavljeni su juče ujutru, a đaci nezadovoljni rezultatima mogli su od 8 do 16 časova da upute prigovor komisiji osnovne škole u kojoj su polagali ispit. Pojedine škole preliminarne rezultate istakle su još u petak, prenosi Beta.

Konačni rezultati ispita biće poznati 25. juna, a liste želja za upis u srednju školu đaci će popunjavati 25. i 26. juna. Raspored >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << đaka po srednjim školama biće objavljen 5. jula, dok je upis učenika planiran je za 7. i 8. jul.

Matične osnovne škole objavljuju spisak preostalih slobodnih mesta za upis učenika 8. jula do 16 časova, a neraspoređeni učenici podnose prijave sa željama za upis u srednje škole 9. jula od 9 do 15 sati. I ove godine važe ista upisna pravila kao i prošle. Da bi đak položio kvalifikacioni ispit neophodno je da osvoji bar po jedan bod na testovima iz srpskog jezika i matematike, dok će u prednosti biti oni đaci sa osvojenih pet i više bodova po testu.

Đaci na testovima mogu osvojiti najviše 40 bodova, 20 poena po testu, a na osnovu uspeha iz osnovne škole mogu dobiti najviše 60 bodova.

Za upis u srednje škole u Srbiji u narednoj školskoj godini predviđeno je oko 87.000 slobodnih mesta, dok će prema podacima Ministarstva prosvete i Republičkog zavoda za statistiku osmi razred ove godine završiti oko 81.000 đaka.

Dve trećine mesta predviđeno je za upis đaka u četvorogodišnje stručne škole i gimnazije, a jedna trećina za trogodišnje obrazovne profile.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.