Za sve koji traže POSAO u NEMAČKOJ: Ovo je 5 podataka Službe za zapošljavanje koje MORATE DA ZNATE

Izvor: BKTV News, 01.Maj.2018, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sve koji traže POSAO u NEMAČKOJ: Ovo je 5 podataka Službe za zapošljavanje koje MORATE DA ZNATE

Oglasi, radne dozvole, visina plate...

Sve više mladih, ali i onih iskusnih u svom poslu odlučuju se da napuste Srbiju i krenu u potragu za poslom u inostranstvu. Najtraženiji su poslovi u Nemačkoj, a najviše se traže medicinske sestre, doktori, kuvari, zanatlije...Neophodoan nivo znanja jezika je A2.

Najmanja bruto plata za medicinske sestre je 1.900 evra, a najveću zaradu mogu da očekuju doktori kojima se nudi i mesečna plata od 8.000 evra. Za rad u privatnim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ordinacijama, doktorima se osim plate nude i dodatne beneficije.

Za odlazak u Nemačku neophodna vam je radna dozvola, koju obezbeđuje poslodavac. Budući da Srbija od 2103, ima zaključen sporazum o zapošljavanju naših držaljana, radnu dozvolu svi zainteresovani mogu da dobiju i preko Nacionale službe za zapošljavanje i to bez obzira da li su posao našli preko oglasa objavljenih u NSZ ili samostalno.

Upravo zbog velike zainteresovanosti za odlazak na rad u Nemačku, na ovu temu smo postavili pet najvažnijih pitanja NSZ-u, a ovo su njihovi odgovori.

Foto.pixabay ilustracija

Naše državljane verovatno najviše interesuje zaposlenje u Nemačkoj. Koliko je oglasa za posao u Nemačkoj objavljeno preko NSZ ?

U prošloj 2017. godini pokrenuto je četiri postupka za posredovanja u zapošljavanju na osnovu prijave poslodavaca iz Nemačke. Uz to, u okviru projekta „Triple Win“ raspisano je dva oglasa za angažovanje medicinskih radnika u Nemačkoj. Poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem medicinskih sestara-tehničara, opšteg ili pedijatrijskog smera za rad u univerzitetskoj bolnici, kao i dečjoj bolnici na odeljenju neonatologije. NSZ je dostavljen i zahtev nemačke Agencije za zapošljavanje “Schütz und Partner Career-Service“ Gaienhofen radi zapošljavanja većeg broja medicinskih sestara/tehničara opšteg smera.

 Koliko je naših državljana prošle godine preko NSZ našlo posao u Nemačkoj?

Na osnovu sporazuma i projekta „Triple Win“, koji sprovode NSZ , nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ-a i Centale za rad i posredovanje sa strancima nemačke savezne agencije za rad, u Nemačkoj je prošle godine zaposlena 151 medicinska sestra/tehničar iz Srbije. Pored toga, još 288 naših državljana, koji su samostalno pronašli poslodavca su prošle godine preko NSZ pribavili radnu dozvolu.

Kakva je procedura po objavljivanju oglasa za posao u Nemačkoj? Da li se, ukoliko kandidat dobije posao procedura obavlja preko NSZ?

Nakon prijave potrebe za zapošljavanjem, NSZ objavljuje ponudu objavljuje u listu "Poslovi", na svom internet sajtu,  i na oglasnim tablama u svojim filijalama širom Srbije, a procedura je sledeća:

-Pregledanje dokumentacije bi trebalo da bude zajednička aktivnost poslodavca i saradnika NSZ , na osnovu čega poslodavac pravi izbor kandidata koji će biti pozvani na intervju.

-Intervjui se sprovode od strane poslodavca, u prisustvu saradnika NSZ, i to u prostorijama NSZ u Srbiji.

-O izboru kandidata odlučuje poslodavac i o tome obaveštava predstavnika NSZ.

-Potpisivanje ugovora o radu sa kandidatima predviđeno je u prisustvu poslodavca i saradnika NSZ. Obavezno je potpisivanje ugovora o radu pre odlaska na rad zaposlenih.

-Nacionalna služba za zapošljavanje ima obavezu praćenja ispunjenja ugovornih obaveza nakon odlaska zaposlenih  na rad u inostranstvo.

Napominjemo da se dokumentacija za regulisanje radnih dozvola za medicinske sestre/tehničare (opšteg i pedijatrijskog smera) šalje nadležnim institucijama u SR Nemačkoj.

Najviše oglasa je vezano za medicinsku struku, ali koje profesije strani poslodavci  još traže?

Najveći broj poslodavaca koji imaju potrebu za zapošljavanjem naših državljana su iz Nemačke. Takođe, na zahtev poslodavaca iz Slovenije, Hrvatske i Portugalije zaposleno je više naših državljana na poslovima kuvara, konobara, animatora u turizmu, poštonoša, vozača, berača malina, informatičara, pomoćnih radnika u turizmu, u tekstilnoj i kožarskoj industriji...

Kolike su plate koje nude firme iz inostranstva, za koju poziciju se nudi najveca plata?

U skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, Nacionalna služba za zapošljavanje je u obavezi da obezbedi zaštitu našim državljanima. Zaštita lica podrazumeva jednak tretman po osnovu rada sa državljanima države zaposlenja za vreme rada i boravka u inostranstvu, kao i obezbeđenje dozvola za rad i boravak u inostranstvu, troškova prevoza, informisanje o uslovima života i rada u inostranstvu, informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, zaključivanje ugovora o radu pre odlaska u inostranstvo. U zavisnosti od države zaposlenja, i radnog mesta na kojima će biti angažovani lica imaju zaradu kao i državljani države zaposlenja. Primera radi, kada je u pitanju zapošljavanje medicinskog osoblja u Nemačkoj početna, minimalna zarada iznosi 1.900 evra bruto.

U NSZ navode i da Srbija ima zaključen sporazume o zapošljavanju naših državljana sa Nemačkom, BiH, RS i Belorusijom, a trenutno se vode pregovori za zaključenje sporazuma o zapošljavanju sa Katarom i Maltom.

Istovremeno, ministarstvo za rad je sa kolegama iz Slovačke zaključilo protokol o saradnji na suzbijanju nelegalnog zapošljavanja, efikasnije razmene informacija i kontrole privremenog zapošljavanja radnika.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.