Za skijanje na Torniku još nema dovoljno snega

Izvor: Politika, 12.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za skijanje na Torniku još nema dovoljno snega

Na blagim padinama na Obudojevici, u centru zlatiborskog turističkog centra, sve vrvi od mališana i njihovih roditelja, a tako je i na susednom klizalištu – zvanično ovde sada boravi 15.000 gostiju

Zlatibor – Sunce planinu obasjalo, snega ne baš u izobilju, ali dovoljno za one koji bi da uživaju u skijanju i sankanju na blagim padinama na Obudojevici, u centru zlatiborskog turističkog centra. Sve vrvi od mališana i njihovih roditelja, i na belim stazama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i na susednom klizalištu – to je slika Zlatibora kojem su minuli praznici i tekući zimski raspust doneli veoma dobru posetu.

Žičare i ski-škole rade, sat vremena korišćenja „žice” košta 300, a čitav dan 800 dinara. Stariji su na skijama ili motornim sankama, najmlađi na običnim sankama ili gumama, a ima i onih koji uživaju i sunčaju se sedeći pred kafićima kraj staze. Neki, opet, prednost daju vožnji saonicama koje vuku konji, pa takav jedan kružni obilazak centra planine staje 800 dinara.

Prema podacima Turističke organizacije Zlatibor, ovde se ovih dana odmara oko 15.000 gostiju. Popunjenost kapaciteta u privatnom smeštaju i u hotelima je oko 90 odsto, što je na nivou lanjske zime.

Za ovu zimu urađeni su najnužniji poslovi da bi ski-centar podno Tornika, najvišeg zlatiborskog vrha, desetak kilometara od centra planine, potpuno oživeo. Ipak, sneg je zakazao – pao je, ali ga nema dovoljno za potpunu pripremu staza. Nisu za ovu sezonu spremni topovi i instalacije za veštački sneg, pa od prirode sve zavisi. Zato se čeka da se nebo pod Tornikom otvori i formira deblji snežni pokrivač, pa će i ovo skijalište biti spremno za smučare. Dotle, moguća je panoramska vožnja šestosednim ski-liftom do vrha Tornika, odakle puca vidik preko celog Zlatibora.

B. Pejović

[objavljeno: 13/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.