Za sat ošišaju stado ovaca

Izvor: Politika, 25.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sat ošišaju stado ovaca

Pešterski „frizeri” jednu životinju tretiraju manje od minuta, a svu vunu odnedavno kupuju Englezi

Pešterska visoravan – To je neverovatna brzina i veština. Samo što ovca uđe u određeni prostor, u posebno napravljenu platformu za šišanje, kako se to kaže, dok okom trepneš, izađe ošišana do gole kože. Majstori za šišanje ovaca sa Pešteri Almir Tahirović i Fikret Cucak bili su na „specijalizaciji", odnosno obuci kod „učitelja" sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Novog Zelanda. Nema sumnje, zanat su odlično savladali, jer sada ovcu, doduše električnom mašinom, ošišaju za oko 55 sekundi ili za sat vremena čitavo manje stado. Zato se spremaju za svetsko takmičenje u ovoj veštini, tačnije Svetsko prvenstvo u šišanju ovaca, koje će se početkom oktobra održati u Norveškoj.

– Dočekaćemo ih, ako osvoje medalju, kao prave šampione – saznajemo od direktora zemljoradničke zadruge „Sjenička ovca" Edipa Rahića.

Zadruga je osnovana prevashodno da se bavi obukom stočara za proizvodnju i plasman mlečnih proizvoda i vune. Poslednjih deceniju i po niko se u Srbiji nije bavio otkupom vune. Vlasnici manjih i većih farmi ovaca na Pešteri šišali su ovce ručno, a vunu samo skladištili i kad su tavanski prostori na štalama i drugim pomoćnim objektima postali tesni, tone su završavale na lomači.

– To smo odlučili da rešimo – kaže nam nacionalni vođa projekta FAO za razvoj poljoprivrede Sašo Martinov – i brzo smo stupili u kontakt sa menadžerima inostranih kompanija koje otkupljuju vunu. Tako su prošle godine u petodnevnu posetu farmerima na Pešteri došli menadžeri engleske kompanije „H. Doson", uverili se u kvalitet i ponudili otkup neograničenih količina, ne samo sa Pešterske visoravni već iz cele zemlje. Potom smo osnovali vunarsku zadrugu u Sjenici, kupili mašinu za sortiranje i pakovanje vune u bale i posao je krenuo.

Posredstvom pomenute zadruge, kupcima iz Engleske prodato je već desetak šlepera od po 18 tona vune koja je stajala na tavanima i po petnaest godina.

– Najpre su ljudi bili zadovoljni samo da se oslobode tolikih zaliha – priča direktor Rahić – ali sada počinju i prigovori da je cena niska i tome slično. Otkupna cena kilograma neoprane, ali suve i bez čička, i da nije jako đubretom uprljana, iznosi oko 40 evrocenti. Novac se isplaćuje odmah po isporuci u Englesku, što traje oko pet dana.

Direktor Rahić još objašnjava da je zadruga poslednjih meseci angažovala stručnjake za edukaciju u pripremi vune i drugih proizvoda za evropsko tržište. Treba sada vlasnike većih farmi na Pešteri obučiti i kako se vuna sortira, pakuje... Zadruga ovih dana traži mogućnost proširenja skladišnog prostora, kako bi svu ponuđenu vunu mogla da otkupi.

Od Rahića još doznajemo da ovog leta na Pešteri „pase" oko 22.000 ovaca, a bilo ih je nekada na stotine hiljada.

– Dobro je samo što sada ima manje vlasnika, ali grupisanih na većim farmama, u odnosu na raniju „usitnjenost", kada su stada bila manja, a uzgajalo ih je skoro svako domaćinstvo – zaključuje Rahić.

Miroljub Dugalić

[objavljeno: 26.08.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.