Izvor: B92, 25.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada bez svinjetine u vrtiću

Nova Varoš -- U dečjem vrtiću u Novoj Varoši do daljnjeg neće biti služena svinjetina, izjavila je za B92 direktorka te ustanove Zorica Svitić.

Odluci je prethodilo protivljenje roditelja da se mališanima islamske veroispovesti u tom vrtiću služi obrok sa svinjetinom. Dok jedni navode da odvajanje dece za obedom negativno utiče na njih, drugi navode da takva praksa postoji u svim demokratskim društvima, kao i u susednim gradovima u Srbiji.

Podvarak sa slaninom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripremljen za ručak u dečjem vrtiću u Novoj Varoši pre nekoliko nedelja, izazvao je revolt jednog roditelja islamske veroispovesti, pa je na savetu roditelja tražio da se svinjetina isključi iz upotrebe, a pridružilo mu se i nekoliko roditelja srpske nacionalnosti.

Od tada je svinjetina na čekanju na jelovniku vrtića. Odvojeno spremanje obroka je nuđeno, ali su u vrtiću kategorično odbili tu mogućnost.

Obrazloženje je da podela dece, pa i kod obedovanja, vaspitno i psihološki negativno utiče na bošnjačku decu, rekla je za B92 Jelena Zečević, predsednica upravnog odbora vrtića.

Predsednik opštine Nova Varoš Branislav Dilparić, kako prenose lokalni mediji, kaže da neće biti nikakvih smena u upravnom odboru zbog odbijanja predloga da se izbaci svinjsko meso.

Ako bude zahteva da se hrana sprema odvojeno, predstavnici lokalne samouprave u upravnom odboru podržaće takve predloge, kaže on.

Poslanik Sandžačke demokratske partije u Skupštini Srbije Meho Omerović oštro je za B92 kritikovao dešavanja u Novoj Varoši.

"Služiti muslimanskoj deci obroke sa obrazloženjem da se u vrtiću ne mogu sprovoditi verski običaji, nije ništa drugo nego vrhunski cinizam i licemerje. Isto bi bilo kada bi, na primjer, predsjednik opštine Tutin ili Sjenica zakazao sednicu skupštine opštine na neki pravoslavni verski praznik", kaže on.

"Niko ne traži zabranu upotrebe svinjetine u vrtiću, neka se ona služi drugoj deci, ali neka se tada odvoji kazan, kao što je to bilo u Kraljevini Jugoslaviji", ponovio je Fiko Avdić, predsednik opštinskog odbora SDP-a u Novoj Varoši.

To pravo su muslimani ostvarili u svim demokratskim društvima sveta, kao i u susednim gradovima u Srbiji, pa se postavlja pitanje zašto bi Nova Varoš bila izuzetak, zaključuje Avdić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.