Za ratne dnevnice sedamsto miliona evra

Izvor: Blic, 26.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ratne dnevnice sedamsto miliona evra

Posle obveznica stare devizne štednje dobićemo i obveznice ratnih dnevnica. Radna grupa Vlade Srbije, saznaje „Blic nedelje", izaći će u javnost s predlogom da se potraživanja rezervista namire izdavanjem obveznica s rokom naplate od pet godina. To znači da će budžet narednih godina biti opterećen dodatnim rashodom od najmanje 168, a možda i celih 700 miliona evra.

U materijalu koji je razmatrala radna grupa Vlade, a u koji je „Blic nedelje" imao uvid, jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se navodi da „potraživanja ratnih veterana Treće armije prete da se pretvore u ozbiljan udar na budžet". Trenutno 49.769 lica koja su u sastavu Treće armije boravila na teritoriji Kosova i Metohije (KiM) tokom NATO bombardovanja traže da im se isplate dnevnice za 78 ratnih dana u iznosu od 3.500 dinara dnevno. Ukupno, to je 13,5 milijardi dinara ili oko 168 miliona evra.



Samo za nerazvijene


Osnov za ovakve zahteve je odluka Vlade Srbije da rezervistima sedam nerazvijenih opština na jugu Srbije (Kuršumlija, Blace, Bojnik, Lebane, Žitorađa, Doljevac i Prokuplje) u šest mesečnih rata isplati u proseku po 200.000 dinara u vidu pomoći nerazvijenom području. Odluka je doneta na osnovu sporazuma koji su 11. januara 2007. sa štrajkačkim odborima ratnih vojnih rezervista iz navedenih opština potpisali tadašnji ministar pravde Dušan Petrović i ministar finansija Mirko Cvetković. Ubrzo je to izazvalo gnev ostalih ratnih veterana koji su postavili pitanje zašto Vlada, ako već daje pomoć nerazvijenim opštinama, nije to učinila i s drugim siromašnim područjima poput Svrljiga, Brusa, Vlasotinca, Crne Trave" S manje besa, ali s jednakim pravom na isplatu radnih dnevnica, odluku Vlade kritikovali su i rezervisti iz opština koje se ne tretiraju kao nerazvijene.



Najgori scenario


Zbog toga se u materijalu koji je razmatrala Vladina radna grupa upozorava na realnu opasnost da isplatu ratnih dnevnica zatraže i pripadnici rezervnog sastava Treće armije koji su bombardovanje proveli van KiM, a njih je ukupno 102.722. U tom slučaju, država bi morala da izdvoji 28 milijardi dinara ili oko 350 miliona evra. Po istoj logici, naknadu mogu da zatraže i sva lica koja su tokom NATO agresije angažovana u rezervnom sastavu Vojske Jugoslavije, a njih je bilo 204.743. Ako bi se svi oni isplatili, budžet bi bio „olakšan" za skoro 56 milijardi dinara ili čak 700 miliona evra. U najgorem mogućem scenariju, kada bi dnevnice zatražili svi koji su u to vreme bili angažovani u VJ (dakle ne samo rezervisti), dolazi se do neverovatnih 84 milijarde dinara ili više od milijardu evra.



Obveznice su spas


Suočeni s ovako sumanutim ciframa, članovi radne grupe, od kojih niko nije bio raspoložen da daje izjave, očigledno su se opredelili za jedino moguće rešenje – emitovanje državnih obveznica. Kako smo saznali u Vladinoj Kancelariji za saradnju s medijima, detalji ovog predloga javnosti će biti predočeni početkom novembra. Tada će se precizno znati kada će i na koji način ratni veterani moći da troše svoje oružjem zarađene dnevnice.

Šta su tražili ratni veterani

Kako stvari stoje, velike su šanse da predlog radne grupe Vlade bude u duhu inicijative Pokreta veterana Srbije koju je potpisima podržalo preko 100.000 učesnika ratova od 1990. do 1999. godine. Oni su od Vlade tražili da finansijska potraživanja veterana reši dodelom državnih hartija vrednosti od 2.500 evra u dinarskoj protivvrednosti na dan isplate, sa dospećem najranije za godinu dana i realizacijom u pet jednakih godišnjih rata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.