Izvor: Blic, 25.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za prvu pomoć oko 1.500 dinara

Za prvu pomoć oko 1.500 dinara

Na godišnji odmor ne bi trebalo kretati bez hanzaplasta, alkohola, hidrogena, tableta protiv povraćanja, dijareje i alergija, savetuje čitaoce 'Blica' dr Radmila Šehić iz Hitne pomoći. Međutim, većina ovih preparata ne može se dobiti na recept, pa će vas koštati više od 1.500 dinara.

U slučaju da dođe do lakših povreda, neophodno je imati alkohol, hanzaplast i neki od antibiotika u spreju ('bivacin'). Dr Šehić kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ove svrhe može da posluži i običan antibiotik 'palitreks', čiji se sadržaj kapsule istrese na povređeno mesto.

Za odrasle i za decu treba poneti jedan antibiotik širokog spektra, koji pokriva najveći broj bakterijskih infekcija 'palitreks' ili 'cefaleksin'. Odraslima će za jače infekcije disajnih puteva trebati 'hemomicin'. Antibiotik za decu je u obliku sirupa i prepisaće vam ga skoro svaki pedijatar. Sirupe u prahu ne treba rastvarati jer im je, u tom slučaju, rok trajanja samo sedam dana.

- Obavezno ponesite rehidratacionu so 'orosal', koja je nezamenljiva u slučaju gubitka tečnosti. Jedna kesica ovog praška sipa se u litar prokuvane vode i onda se polako uzima. Za blaže glavobolje i slične bolove dobro bi bilo poneti blage analgetike kao što su 'analgin' i 'kafetin'. Da biste se spasli dijareje obavezno treba poneti neki od probiotika ('lineks'), a ako problem potraje, treba uzeti 'loperamid', ali njega ne treba primenjivati kod dece. Protiv povraćanja nezamenljive su 'dramamine' tablete, i za odrasle i za decu. Za decu treba poneti 'paracetamol' ili 'brufen' sirup - savetuje naša sagovornica. Deci mlađoj od 12 godina za skidanje temperature nikako ne treba davati 'andol' i 'aspirin', već 'febricet'.

Nakon promene sredine veoma česte su i alergijske reakcije, a na planini i na selu i ujedi insekata. Za to treba poneti antihistaminike kao što su 'aerijus' ili 'presing'. Često se, naročito kod najmlađih, nakon plivanja i ronjenja javljaju bolovi u ušima, pa zato dr Šehić savetuje da treba imati kapi za uši 'oto-H'. Moguće je i da pod uticajem vode nabubre lojni čepovi koje mnogi ljudi imaju i zapuše im ušni kanal. U tim slučajevima treba uzeti troprocentni hidrogen i ukapati ga u uho. I. Mišković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.