Za promene treba više od hrabrosti

Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za promene treba više od hrabrosti

Predsednici Saveta za borbu protiv korupcije Verici Barać juče je uručena Povelja za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić”. Ovo priznanje po drugi put dodeljuje Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur.

Povelja za građansku hrabrost je ustanovljena u znak sećanja na pokojnog Dragoljuba Stošića, jednog od prvih nezavisnih sindikalnih lidera, predsednika Unije sindikata i osnivača Kuće pravde Strazbur. Bio je hapšen u vreme građanskih protesta 1996. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a koliko se miloševićevska vlast plašila njegovog rada i uticaja potvrđuje podatak da je petooktobarske promene dočekao u zatvoru.

- Za sve koji su pre osam godina hteli nešto što je drugačije od ovoga danas, hrabrost nije dovoljna. Sistemska korupcija ne dozvoljava suštinske promene i ovako nećemo nigde stići. Što pre to budemo razumeli, to ćemo pre nešto promeniti. Političke stranke ne žele transparentno da prikažu ko ih finansira iako je to njihova zakonska obaveza. Tako ne mogu da utiču na demokratsku vlast i to nije put u Evropu - rekla je Verica Barać prilikom uručenja nagrade.

Pored predstavnika Unije sindikata i Kuće pravde Strazbur, članovi žirija bili su i prošlogodišnji dobitnici nagrade „Dragoljub Stošić” - novinari Svetlana Lukić, Svetlana Vuković i Predrag Sarapa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.