Izvor: B92, 16.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za programe Svratišta nema novca

Beograd -- Svratište za decu ulice u Beogradu, nije, kako su mediji objavili, pred zatvaranjem, ali za programe nema novca.

Finasiranje Svratišta, jedinog takve vrste u Srbiji, obezbeđeno je do kraja godine. Međutim, za programe koji su od ključne važnosti za integraciju ove dece u neke od sistema društva nema novca.

Malom Nikoli ulica je kuća. Na ulici radi, to jest prosi, ali sad kad je vruće sklonio se u Svratište. "Navik’o sam tako stalno da se šetam. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Drugari, oni idu pa prose, a ja samo kada je hladovina", priča on.

U svratište dolazi tri puta dnevno. Zidove prekrivaju dečiji crteži koij bi mogli da budu delo bilo kog deteta.

Pravilnici koji vise pored njih govore da se radi ipak o posebnoj deci - nevidljivoj za sistem, koja na papiru često ne postoje, koja žive po sopstvenim pravilima jer za druga ne znaju.

Takvoj deci Svratište pruža utočiste i podršku. Ali i traži način da ih vrati u društvo, za šta su potrebni posebni programi koji bi i njih na tako nešto pripremili.

"Da li bi uopšte uspeli da sede 45 minuta? Ovde pokušavamo da radimo i na tome da se oni nauče nekom ponašanju, kako da kažem, u grupi, u školi, u vrtiću, da nauče funkcionisanje u grupi, što im nije svojstveno. Oni imaju svoje grupe i funkcionišu na svoj način, dosta drugačiji od ostale dece", objašnjava socijalna radnica Dragana Čavić.

Za posebne programe, međutim, nema novca. A bez programa integracije ova deca ulice odrastaju i postaju ljudi ulice.

"Koliko jedna porodica ima dece, oni svi odrastu i imaju svoju decu i to se sve vrti u krug. Ovo mu dođe mali program da bar neki mali deo dece učinimo vidljivim i da kroz njih čitava populacija postane vidljiva i da im se pomogne na integraciji" kaže Dragana Čavić.

Kroz Svratište dnevno prođe oko 30 dece, koja tu mogu da se okupaju, jedu, odmore se i zabave. Centar za integraciju mladih čiji je Svratište projekat ukupno je ugostio 243 dece.

Koliko ih je ostalo van svake evidencije niko se ne usuđuje da nagađa. Ukoliko ne nađe trajnije rešenje za finansiranje ovog i svih povezanih projekata, svi će se od januara naći s druge strane ograde.

"Sredstva za rad do kraja godine"

Milica Đorđević, koordinatorka Centra za integraciju mladih, koji je organizovao Svratište, gostujući u Vestima B92 objasnila je da Svratište ima obezbeđene sredstva za rad do kraja godine.

Ona je priznala da je očekivala veći odziv donatora koji bi bili zainteresovani da pomognu ovaj projekat, ali kako je dodala izgleda da privrednici u našoj zemlji nemaju dovoljno iskustva u ovakvim akcijama.

"Ono čemu se mi nadamo je da će naši dogovori za gradskom upravom Beograd, koji traju od početka od početka ovog programa i zaista su po mojoj proceni uspešni, da će ti dogovori rezultirati da će Svratište od naredne godine finansirati od strane gradskog budžeta, da će na neki način biti integrisano u istom socijalne zaštite na lokalnom nivou i to je onda dugoročno rešenje za Svratište", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.