Izvor: Blic, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za prekobrojne radnike novac

Za prekobrojne radnike novac

Ministarstvo rada ostaje pri svom predlogu da se problem viška starijih radnika reši tako što će im se preko Nacionalne službe za zapošljavanje tri godine isplaćivati i naknade i doprinosi za socijalno osiguranje, a sledeće dve samo doprinosi.

Ministar rada Slobodan Lalović u jučerašnjoj izjavi za 'Blic' takođe je ostao pri stavu da ministar finansija Mlađan Dinkić ili ne razume ili neće da razume suštinu predloga, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ocenio da će se njih dvojica ipak usaglasiti, a Vlada Srbije će predlog podržati. Na naše pitanje da li je moguć kompromis između predloga Ministarstva rada i Dinkićevog stava da radnici novčanu naknadu mogu primati duže nego što dozvoljava sadašnji zakon samo ako se late nekog društvenokorisnog rada, Lalović kaže:

- Već sada se podrazumeva da viškovi koji su na birou moraju da aktivno traže posao, a u slučaju da se za njih nađe radno mesto, gube prava sa biroa. Ta prava gube i ako odbiju ponuđeni posao, objašnjava Lalović.

Prema njegovim rečima, neprihvatljiv je stav ministra finansija da se ovim predlogom ugrožava penzijski sistem.

- Ja nikada ne bih predložio tako nešto. Lane smo krv propljuvali da izmenimo Zakon o penzijama, a zar da ga sada narušavamo - kaže ministar Lalović uz pojašnjenje da ovi radnici, ako predlog prođe, u penziju neće otići pre nego što i inače treba da odu.

Za sprovođenje ovog rešenja, navodi on, država u prve dve godine ne bi morala izdvajati dodatna sredstva, jer ovi radnici i po sadašnjem zakonu imaju pravo da novčanu naknadu sa biroa primaju dve godine.

A trošak u naredne tri godine iznosio bi 6,8 milijardi dinara, dakle nešto više od dve milijarde godišnje što, prema Lalovićevim rečima, i nije velika suma s obzirom na to da bi se tim parama pomoglo velikom broju ljudi, a uz to bi se ubrzala privatizacija i podmladila srpska privreda.

Kao što je 'Blic' već pisao, na evidenciji Fonda PIO ima oko 170.000 zaposlenih kojima do penzije nedostaje do pet godina. Očekuje se da će od tog broja 30 odsto njih, dakle nešto više od 50.000, biti proglašeno za višak.

R. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.