Izvor: RTS, 31.Jan.2021, 12:05

Za pet godina dualnog obrazovanja školovalo se više od 10.000 učenika

Od uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji, više od 10.000 učenika iz 120 srednjih stručnih škola obavilo praktičnu nastavu u preko 900 kompanija. Nadležni najavljuju uvođenje dualnog modela i u visoko obrazovanje.
Pomoćnik ministra prosvete Gabrijela Grujić navela je da se poziv za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja odnosi na sve kompanije koje posluju u Srbiji, kako na domaće, tako i na strane kompanije.

"Jedan od kriterijuma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zašto posluju u Srbiji svakako postaje obrazovanje, odnosno kvalitetni kadrovi koji očekuju da se zaposle u njihovim proizvodnim pogonima i da čine tu kompaniju za budućnost održivom", rekla je Gabrijela Grujić tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.
Navela je da će od naredne školske godine veliku podršku imati i svi nastavnici i direktori škola, a da će u celokupnom sistemu dualnog obrazovanja sledeće godine biti 51 obrazovni profil, u skladu sa potrebama privrede.
Gabrijela Grujić je navela da popularnost zanimanja za koje se srednjoškolci opredeljuju zavisi od regiona do regiona i u skladu sa potrebama industrije koja se razvija u određenom regionu.
Istakla je da je u Beogradu najpopularnija Vazduhoplovna akademija i da je to dobro zbog toga što se upisuju učenici sa velikim brojem bodova i da to pokazuje da je takmičarski duh razvijen kod mladih.
"Moramo da naglasimo da se i u drugim regionima razvija dualno obrazovanje, da se ne razvija samo u velikim gradovima, nego i da damo podršku i svim manjim opštinama. Ako govorimo o Užicu, jednako je bitno da se u tom regionu razvija i drvna industrija, ali i svi ostali profili koji su aktuelni", kazala je Grujićeva.
"Svi učenici koji su boravili u kompanijama su našli posao" Dodala je da su, prema pokazateljima sa terena, svi učenici koji su boravili u kompanijama u okviru dualnog obrazovanja našli posao i da je za mlade ljude najvažnije da stiču veštine, kao i to da su znanje i veštine podjednako važni.
"I da naši roditelji shvate da je podjednako časno biti i stolar i pekar i vodoinstalater i keramičar, kao i diplomirani pravnik i ekonomista", naglasila je Gabrijela Grujić.
Istakla je da nacionalni model štiti opšte obrazovanje kao stub promišljanja svakog mladog čoveka i da ne zna kako neko može da stekne veštine ukoliko kompanija ne otvori svoja vrata.
Gabrijela Grujić je rekla da postoji velika zainteresovanost, kako među kompanijama, tako i među učenicima.
"Ovo je zaista za jedan kratak vremenski period sjajan rezultat za Republiku Srbiju. Zamislite 900 kompanija u procedurama, 10.000 učenika. To je dobrovoljni model. Učenici i njihovi roditelji se samostalno opredeljuju za ovaj model obrazovanja", kazala je Grujićeva.
Dodala je da se od marta prošle godine, u saradnji sa kompanijama, radilo na nacionalnoj bazi dualnog obrazovanja u kojoj je moguće pronaći 764 lekcije i da će se od ponedeljka nalaziti na sajtu Ministarstva prosvete.
Gabrijela Grujić je naglasila da će baza poslužiti kao motivacija onima koji završavaju osmi razred i koji će moći da pogledaju kako izgleda dualno obrazovanje i da oni mogu i samostalno da se opredele.
Istakla je da je zakonskom procedurom dualno obrazovanje uvedeno i u visoko obrazovanje i da ima dosta zainteresovanih kompanija, a da će od 1. oktobra biti i studenata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.