Za oglede zabranjene divlje i napuštene životinje

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 14.Feb.2011, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za oglede zabranjene divlje i napuštene životinje

BEOGRAD- Za oglede u naučne svrhe u Srbiji mogu da se koriste sve životinje osim divljih i napuštenih, a zakonski propisi, o kojima se "raspitivala" Evropska komisija u Upitniku koji nam je uputila, prednost daju primeni alternativnih metoda, kao što je kompjuterska simulacija.

Savetnik za dobrobit životinja u Upravi za veterinu Ivana Lazić kazala je da se za oglede mogu koristi glodari, psi, mačake, domaće životinje, ribe, primati i drugi sisari, kao i ptice, ali ne i napuštene >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ili izgubljene životinje.

Ona je naglasila da je eksperimente zabranjeno obavljati na mačkama i psima iz prihvatilišta, kao i na divljim životinjama, osim ako je reč o ogledu koji ima za cilj očuvanje biodiverziteta te životinjske vrste.

Pravilnikom, kojim je regulisana procedura sprovođenja ogleda na životinjama, a čija primena još nije počela, propisano je da za eksperimente treba koristi što manji broj životinja, a bol, patnju, strah i stres svesti na minimum.

Lazić je istakla da nije dozvoljeno korišćenje životinja, ukoliko se mogu primeniti alternativne metode, koje podrazumevaju obavljanje eksperimeta pomoću bioloških preparata ili kompjuterske simulacije. Takve metode, međutim, više se koriste u inostranstvu nego u Srbiji.

Uprava za veterinu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu još nema precizne podatke o broju ustanova koje obavljaju eksperimente na životinjama, kao ni o tome koje se vrste najčešće koriste. U svetu su to pacovi, miševi, zamorčići i majmuni.

Zakonom o dobrobiti životinja prvi put se u Srbiji uvodi obaveza registracije lica koja direktno ili indirektno učestvuju u sprovođenju ogleda, kako uzgajivača, tako i onih koji izvode eksperiment.

Lazić je ukazala da Etički savet za dobrobit životinja poslednja dva meseca intenzivno radi na prikupljanju podataka o ustanovama koje obavljaju oglede, životinjama koje koriste i vrstama eksperimenata.

Vođenje evidencije o uzgajanju oglednih životinja i o eksperimentima preciznije je definisano Pravilnikom i kada 1. maja počne da se primenjuje, ogledi će se obavljati isključivo uz odobrenje Uprave za veterinu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.