Za nekoliko nedelja izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja

Izvor: RTS, 28.Okt.2017, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nekoliko nedelja izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima biće usvojene u skupštini za nekoliko nedelja, najavio je potpredsednik vlade i ministar policije Nebojša Stefanović.
Ministar je istakao da se tako povećava bezbednost građana Srbije i da će tim zakonom biti značajno smanjene kazne za administrativne prekšaje, ali da se pooštravaju za prekršaje koji direktno utiču na bezbednost, na primer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vezivanje pojaseva i nošenje kacige za motocikliste.

Stefanović je istakao da je cilj izmena zakona dostizanje evropskih standarda, kako bi se sačuvali životi građana Srbije u saobraćaju.
"Najlkaše je vozačima da ne plate nijedan dinar, tako što će poštovati propise. Time će sačuvati život i sebi i drugim u saobraćaju", istakao je ministar policije.
Na primer, vozači će morati redovno da čiste tablice, a Stefanović kaže da svaki kriminalac da ne bi bio uhvaćen prvo zaprlja tablice.
"Kada se nešto desi, onda se svi pitaju - kako niko nije video tablice", ukazao je ministar policije.
Zakon, dodaje, predivđa više smanjivanja kazni za određene administrativne prekršaje. Na primer, kada zaboravite da zamenite vozačku odnosno saobraćajnu dozvolu, nema više oduzimanja poena niti drastičnih kazni pošto to ljudi uglavnom ne rade namerno.
Poštujte propise i nećete plaćati ništa, poručio je Stefanović.
Ministar je rekao da ne daju samo represivne mere rezultate i podsetio da u osnovnim školama MUP uči decu u četvrom i šestom razredu kako da budu sigurnija u saobraćaju.
Vlada Srbije je 26. oktobra usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.
Iako je načinjen značajan pomak u pogledu povećanja nivoa bezbednosti saobraćaja, rizik stradanja u saobraćajnim nesrećama u Srbiji je višestruko veći u odnosu na države sa razvijenim i stabilnim nivoom bezbednosti saobraćaja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
MUP podržao nastavak akcije "Život za mlade vozače"
Stefanović je danas prisustvovao treningu vozača sa probnom dozvolom u centru Nacionalne vozačke akademije (NAVAK) kojom je obeležen nastavak akcije "Život za mlade vozače". Ta akcija se sprovodi četvrtu godinu zaredom, uz podršku MUP-a Srbije.
Vozači sa probnom vozačkom dozvolom imaju priliku da besplatno pohađaju specijalizovani trening bezbedne vožnje i do sada je obučeno više od 1.000 mladih vozača.
Stefanović je ukazao da su mladi vozači u Srbiji, kao i svuda u svetu, osetljiva kategorija u saobraćaju i da se sa njima mora više raditi. Ministar je rekao da je na praktičnim primerima u NAVAK centru video da razlika brzine od samo 10 kilometara na sat može da utiče na to da li će doći do saobraćajne nesreće sa povređenim osobama.
"MUP zato želi da nastavi ovu dobru akciju i inicijativu koju je pokrenuo NAVAK i podržao finansijski DDOR Novi Sad. Nazvali smo ovu akciju 1.000 mladih vozača, mada ih je bilo i mnogo više".
Stefanović je rekao da na mladi vozači koji su prošli tu obuku učestvuju za 30 odsto manje u saobraćajnim nesrećama sa povređenim osobama i upošte ne izazivaju nezgode sa poginulima.
Generalni direktor DDOR Novi Sad Đorđo Markeđani je rekao da je ta komopanija i dalje sponzor te akcije i da su veoma ponosni na postignute rezultate.
"Posle teških nesreća mi osiguravači možemo samo da damo novac, ali ne i da vratimo život nazad niti zdravlje".
Markeđani je najavio da će ta kompanija ove godine izdvojiti 20 miliona dinara za tu akciju za mlade vozače.
Kako je rekao, DDOR je kroz saradnju sa NAVAK-om do sada uložio u treninge bezbedne vožnje za svoje osiguranje više od 500 miliona dinara.
Reč je o dobrovoljnom i besplatnom jednodnevnom treningu na kome mladi vozači mogu da nauče nešto više o bezbednoj vožnji i kakve su sve posledice nebezbedne vožnje - nagla kočenja po mokrom kolovozu, skretanja, proklizvanja i slično.
U nastavku, akcije je danas održan trening prve grupe, a treninzi će se organizovati do 23. decembra, u 17 termina.
Obuka se sprovodi u saradnji sa sedam auto-škola sa kojima sarađuje NAVAK. Mladi vozači se mogu prijaviti i putem sajta e-Uprave.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Pooštrene kazne za neke prekršaje

Izvor: Beta Video, 28.Okt.2017

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da je Vlada Republike Srbije usvojila pre dva dana Nacrt izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i prosledila ga Skupštini Srbije i da očekuje da će on biti usvojen za par nedelja. Ministar je istakao...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Stefanović: Za par nedelja izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja; Zimske gume čuvaju glavu

Izvor: Večernje novosti, 28.Okt.2017

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima biće usvojene u skupštini za par nedelja. Vozači sa probnom vozačkom dozvolom imaju priliku da besplatno pohađaju specijalizovani trening bezbedne vožnje Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.