Za najbolju dijagnostiku samo u inostranstvo

Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za najbolju dijagnostiku samo u inostranstvo

Jedina nepogrešiva dijagnostika koja je mogla da pokaže da li je melanom na vratu Beograđanina M. S. metastazirao bio je PET skener. Kako ga još uvek nema u Srbiji, a već dve decenije je standardna dijagnostička metoda u svetu, lekari su mu savetovali da ode u Mađarsku. Kada je saznao da će ga odlazak u Budimpeštu koštati 1.000 evra , odustao je od toga. Podvrgnut je hirurškoj intervenciji i žlezda je izvađena. Pokazalo se da nije bilo metastaza.

– Godinama sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imao mladež na licu, koji je u poslednje vreme počeo da raste i da mi smeta. Otišao sam kod lekara, mladež je skinut, urađena je biopsija i posle mesec dana dobio rezultate da je reč o malignom melanomu. Lekari su mi predložili novu operaciju kako bi otklonili žlezdu, gde je bila moguća metastaza. Od njih sam saznao da je jedina nepogrešiva dijagnostika koja može da pokaže da li uopšte ima metastaze – PET skener. Kada sam pitao gde to da obavim, odgovor je bio „nigde kod nas”! To rade u Sloveniji, Budimpešti i odnedavno u Hrvatskoj. Saznali smo da postoji agencija koja organizuje odlazak u Mađarsku prestonicu, ali je oduševljenje brzo splaslo kada su mi rekli da to košta 1.000 evra – priča za „Blic nedelje” svoje iskustvo M. S. iz Beograda.

Bio je, kako kaže, prinuđen da ode na još jednu operaciju, što bi se reklo – za svaki slučaj. Izvađena je žlezda i, na njegovu sreću, ispostavilo se da je sve u redu, tačnije, da nema metastaze.

– To zapravo znači da možda nisam morao da idem na još jednu intervenciju, da sam mogao da obavim snimanje, ovako je ispalo malo kasapski, ali pošto su rezultati dobri, čovek se pomiri s tim – dodaje on.

– U proseku, dva pacijenta mesečno preko naše agencije odu na PET skener u Budimpeštu. Odlazak košta 1.000 evra, pa nažalost mnogi kada saznaju cenu odustanu. Međutim, toliko bi ih svakako koštali i samostalno da idu – kažu u VIP travelu, agenciji koja organizuje putovanja.

PET skener već dvadesetak godina spada u standardne dijagnostičke metode u svetu. Od pre nekoliko godina u dijagnostičkim centrima ga imaju i Slovenija i Hrvatska. Naša zemlja ga još uvek nema, a u poslednje dve-tri godine se govori o instaliranju nacionalnog PET skener centra u Kliničkom centru Srbije, ali da će ga dobiti i Sremska Kamenica, kao i Niš i Kragujevac.

Prema rečima dr Petra Borojevića, direktora Instituta za onkologiju i radiologiju, PET skener je posebno važan za onkološke pacijente jer dopunjuje sve prethodne dijagnostičke metoda koje se kod nas koriste.

– Na PET skener ne idu svi onkološki pacijenti, već se precizno zna koji pacijenti u kojoj fazi bolesti idu na ovu dijagnostičku proceduru. Aparat je naročito značajan da se utvrdi stepen proširenja bolesti na početku lečenja i u tom smislu ne postoji preciznija dijagnostika. Koristi se, naravno, i u procenjivanju uspeha lečenja. PET skener centar može vrlo brzo da se isplati. On je u mogućnosti da otkrije i najmanju grupu malignih ćelija koje su metastazirale i to je apsolutni dokaz da je bolest lokalizovana – kaže dr Borojević.

U Ministarstvu zdravlja kažu da se očekuje da će Klinički centar Srbije dobiti nacionalni PET centar polovinom sledeće godine.

– U postupku je izrada projekta koji radi izabrani ponuđač „Simens”. Projekat je ugovoren, tako da ponuđač ima obavezu da izradi projekat za adaptaciju prostora i montira opremu. Idejni projekat je završen i odobren, a u postupku je izrada glavnog projekta i dobijanje urbanističkih i ostalih dozvola. Za izradu PET centra izdvojeno je 420 miliona dinara iz sredstava NIP-a. Planirano je da on ima 750 metara kvadratnih, jedan aparat, sa mogućnošću montaže još jednog – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Šta je PET skener?

PET skener je jedan od veoma važnih dijagnostičkih procedura koja se koristi u onkologiji, neurologiji i kod kardiovaskularnih bolesti. PET skenira celo telo, pa tako može otkriti udaljene metastaze i na taj način dovesti do izmene terapije u pojedinim slučajevima, od hirurške intervencije preko radioterapije do hemoterapije. To je posebno senzitivna metoda u određivanju punog stepena bolesti, posebno kod limfoma, malignog melanoma, raka dojke, pluća, debelog creva i grlića materice. PET je značajan i za dijagnostikovanje Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti, epilepsije i druga neurološka stanja, budući da PET uživo prikazuje oblasti mozga koje se po aktivnosti razlikuju od normalnih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.