Za letovanje dece cena nije presudna

Izvor: Glas javnosti, 31.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za letovanje dece cena nije presudna

BEOGRAD - Većina učenika kraj školske godine nesumljivo dočekuju s velikom radošću, što, međutim, ne važi i za njihove roditelje. Naime, oni pored posla, imaju i obavezu da se pobrinu za slobodno vreme svoje dece nastalo nedostatkom školskih aktivnost. Ako mališani kojim slučajem nemaju dede i babe, stariju braću i sestre ili neudate tetke, postavlja se pitanje ko će da ih čuva dok otac i majka zarađuju za hleb.

Lokalne samouprave, pod uslovom da imaju odobrena sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od resornih ministarstava, mogu da organizuju letnje škole za osnovce i tako pomognu roditeljima. Jedno od rešenja jeste da ih pošalju na ekskurziju, ali problem je, ne računajući novac, s kojim stepenom sigurnosti oni mogu svoju decu da povere drugim osobama.

Presudno poverenje

Decu je najlakše dati u ruke ljudima u koje roditelji već imaju poverenja, a to su prvenstveno njihovi vaspitači, učitelji i nastavnici. Takođe, stvar je olakšana ako postoje specijalizovane škole sa tematskim programima kao što je Istraživačka stanica „Petnica“, kod Valjeva. Goran Ružić iz ove istraživačke stanici kaže da je tretman za učesnike „Petnice“ na najvišem nivou i da im roditelji svoju decu mogu poveriti bez brige.

JAHANJE, PLIVANJE, JEDRENJE...

U Ministarstvu za omladinu i sport kažu da njihova nadležnost nije da organizuju projekte vezane za omladinu tokom raspusta, već da se taj posao obavlja na lokalnom nivou, a da oni obezbeđuju novčana sredstva. U Gradskom sekretarijatu za omladinu i sport Grada Beograda objasnili su da će od 23. juna za beogradske osnovce početi letnje škole jahanja, plivanja i jedrenja. Ovaj projekat će se realizovati na Adi Ciganliji i trajaće do 31. avgusta. Tokom sledeće sedmice Sekretarijat će primati prijave učenika.  

MESTA U ODMARALIŠTIMA

Prema rečima Sanje Pešić, kapaciteti Centra dečjih letovališta još nisu popunjeni za leto, problem im predstavlja nelojalna konkurencija.

- Privatnici su shvatili da mnogi roditelji nemaju novaca da zajedno sa svojom decom odlaze na letovanje, već da ih šalju samostalno u raznim aranžmanima. Turističke agencije se sve više posvećuju dečjem turizmu, međutim hoteli u koje odvode mališane nisu u pravom smislu prilagođene njihovom uzrastu - ističe Pešićeva i dodaje da su u njihovim objektima deca bezbedna 24 časa i da je osobama koje nisu iz odmarališta uskraćen pristup.

- Tokom leta organizujemo seminare za srednjoškolce, kao i za učenike sedmog razreda, koji traju 14 dana. Za vreme letnjeg seminara oni imaju obezbeđene smeštaj, obrok i lekarsku negu. Učenici ne smeju da napuštaju stanicu, pod uslovom da se ne radi o organizovanom izletu. O deci se sve vreme staraju rukovodioci seminara, iskusni pedagozi, kao i mlađi saradnici - ističe Ružić i naglašava da učesnici letnjeg seminara imaju na raspolaganju biblioteku od 40.000 publikacija, računarsku učionicu sa Internetom dostupnu 24 časa, kao i laboratorije za hemijska, biološka i optička istraživanje.

Međutim, problem je što ovu istraživaču stanicu mogu posetiti samo odabrani, odnosno učenici koji su uspešno prošli konkurs raspisan u oktobru prošle godine.

Roditelji mogu svoju decu da pošalju u manastir Sokograd u šabačko-valjevskoj eparhiji za vreme letnje akcije „Moba“, gde se pravoslavni mališani iz Srbije i dijaspore druže u duhovnom ambijentu.

Takođe, deca koja se bave sportom nisu problem za svoje roditelje, pošto postoji već uhodani način organizovanja i slanja dece u sportske kampove. Jedan od tih kampova je i „Maksima“ na Zlatiboru, čiji je vlasnik Miroslav Pecarski, nekadašnji košarkaš Partizana. Organizatori kampa deci dovode vrhunske trenere iz svih delova sveta, a pre svega garantuju im bezbednost, pošto su svih pet terena ograđeni i osvetljeni.

- Za vreme jedanaestodnevnog korišćenja kampa deci je omogućen i pun pansion sa četiri obroka, trenažni proces, zdravstvena zaštita, korišćene kompjuterske učionice, sportska oprema, a pored diplome i priznanja, polaznici na kraju dobijaju i CD sa slikama - rekao je za Glas Slavko Božović, organizator kampa.

Sanja Pešić iz Centra dečjih letovališta Beograd kaže da se njima javljaju organizovano predškolske i školske ustanove, domovi za nezbrinutu decu, kao i razna sportska društva, pošto je iza njih duga tradiciju organizovanja dečjeg turizma.

- Naša ustanova ima odmarališta na planinama Tari, Goču, Bukulji i Rudniku i sve školske i predškolske ustanove u Beogradu su upoznate sa kvalitetom naših usluga. Deca koju organizovano dovedu njihovi roditelji, škole ili sportska udruženja kod nas imaju obezbeđene lekarske ambulante sa pedijatrima, a tu su i rekreatori i animatori, zaduženi za organizovanje izleta, nastave u prirodi ili večernjih priredbi - ističe Pešićeva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.