Izvor: Blic, 05.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za krivolov oštre kazne

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine počela je ovih dana kontrolu izlova ribe mladice i obilazak rečnog toka Lima, Vape i Uvca sa pripadajućim pritokama. Riba mladica se od 1. marta nalazi u lovostaju, a Ministarstvo preduzima sve mere kako bi se u tom periodu ona zaštitila i onemogućio njen izlov.

Zaštita životne sredine i retkih i plemenitih vrsta ribe u rekama Lim, Poblaćnica i Bučevka bile su razlog posete Priboju Ljiljane Stanojević, pomoćnika ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za zaštitu životne sredine, Vesne Mitrović, načelnika za zaštitu voda Srbije od zagađivanja, i nekoliko republičkih inspektora.

- Želimo da ohrabrimo ribolovce s ovog područja u zaštiti mladice i da pošaljemo ozbiljnu poruku svim nesavesnim pecarošima, onima koji bi došli da je uništavaju u vreme mrešćenja, da ćemo biti rigorozni kada uhvatimo počinioce u tom kriminalnom delu – kaže Ljiljana Stanojević. Na pitanje da li zna da smetlišta u Prijepolju i Brodarevu opasno ugrožavaju reku Lim, ona ističe kako su identifikovali 4.481 divlju deponiju u Srbiji, ali da dosta toga u zaštiti životne sredine zavisi i od lokalnih samouprava. Kad je u pitanju Lim, najnepristupačniji teren nalazi se na području Brodareva i Bijelog Polja, pa će u toj oblasti kontrole nezakonitosti biti češće.

Domaćin posete bila je Organizacija sportskih ribolovaca „Mladica" iz Priboja i njen predsednik Milija Pujović, koji obavlja i funkciju upravnika Ribolovne zone „Lim". On apeluje na građane da se uzdrže od svakog krivolova na ovu plemenitu vrstu ribe, a osim mladice, u Limu se love i skobalj, klen, plotica... U akciju će biti uključeni mediji i lokalno stanovništvo kako bi uz njihovu saradnju inspektori zaštitili mladicu od nezakonitog izlova.

- Kroz aktivnosti profesionalno opremljene službe čuvara riblji fond se štiti od nekontrolisanog lova, a posebna pažnja u radu te službe poklanja se očuvanju prirodnog mresta, kao najboljeg načina za održanje i poboljšanje postojećeg ribljeg fonda - kaže Pujović.

Inače, nijedna riba nije ocenjena kao sportska osim mladice, ali ne treba zaboraviti da u torbu smete da stavite samo primerke iznad 60 centimetara. Ako na nekoj vodi postoje posebna ograničenja u pogledu lovne dužine, moraju se poštovati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.