Za kanalizaciju na levoj obali Dunava 80 miliona evra

Izvor: RTS, 04.Jul.2019, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za kanalizaciju na levoj obali Dunava 80 miliona evra

Na osnovu preporuke Zavoda za javno zdravlje, voda iz gradskog vodovoda od sutra će moći da se koristi za piće u Kotežu i delu Borče, levo od Zrenjaninskog puta. Cisterne sa vodom za piće ostaju u Popovoj bari i delovima Borče desno od Zrenjaninskog puta gde zabrana ostaje na snazi. U međuvremenu, Grad Beograd i Evropska investiciona banka potpisali su ugovor o saradnji kojim je banka donirala 1,1 milion evra za projektovanje kanalizacije u naseljima na levoj obali Dunava. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Evropska investiciona banka je odobrila 35 miliona evra kredita, a Beograd će obezbediti još trinaest za izgradnju prve faze kanalizacione mreže, od ukupno 80 kilometara, postrojenja za prečišćavanje i crpne stanice. Da bi konačno bio rešen problem kanalizacije u Borči, Ovči, Krnjači i Kotežu biće uloženo 80 miliona evra.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ističe da se početak izgradnje kanalizacione mreže može očekivati u martu sledeće godine.
"Kanalizacija će se projektovati u fazama i kako budemo završili koju fazu, onda ćemo počinjati sa izgradnjom. To znači da već u martu sledeće godine možemo da očekujemo početak kanalizacije i to je najbolja vest koju možemo da damo građanima", rekao je Vesić.
Dodaje da vrednost projekta iznosi 285 miliona evra i da će ga finansirati Vlada Republike Srbije. 
Predstavnica EIB-a Ana Solecki rekla je da je cilj da se unapredi životni standard građana i infrastruktura grada i da su u toku razgovori o odobravanju drugih kredita za izgradnju kanalizacione mreže.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je Vlada Srbije za čišćenje više od 170 kilometara kanala na levoj obali Dunava, koje će se obaviti od avgusta do kraja godine, uložiti 218 miliona dinara.
U međuvremenu, u Borči su radnici komunalnih preduzeća uspeli da otpuše kanal u Ulici Rafaila Momčilovića, a to je bila kritična tačka, tako da voda koja je plavila okolna dvorišta sada otiče.
Planovi Grada su da u kanalizacionu mrežu u narednih 10 godina uloži više od milijardu evra. Trenutno se u Savu i Dunav izliva neprečišćena kanalizacija na blizu 300 mesta.
Osim o pogonu za prečišćavanje u Velikom Selu, čija izgradnja treba da počne ove godine, sa Evropskom investicionom bankom pregovara se i o kreditu za izgradnju kanalizacione mreže u Kaluđerici i postrojenja za prečišćavanje vode kod Ostružnice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.