Za dvanaestoro dece šest mašina veša dnevno

Izvor: Politika, 04.Nov.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za dvanaestoro dece šest mašina veša dnevno

Nikolići iz Roande kod Svilajnca su najbrojnija porodica u opštini, napravili su dve kuće za svoje potomstvo, koje ni u čemu ne oskudeva

Svilajnac – Porodice sa mnogo dece najčešće su siromašne i nemaju osnovne uslove za život. U kući Nikolića iz Roande kod Svilajnca nije tako. Iako su najbrojnija porodica u opštini, jer imaju dvanaestoro dece, ništa im ne nedostaje. Svetlana (35) i Dobrica (41) napravili su dve kuće za svoje potomstvo, koje ni u čemu ne oskudeva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Živimo od poljoprivrede, a pomaže nam i Dobričin otac Staniša, koji je na privremenom radu u Francuskoj. Jeste malo naporno, jer po čitav dan moramo da radimo, ali želeli smo da imamo puno dece, pa nam ništa nije teško zbog njih. Svakog dana, na primer, treba ispeglati šest-sedam mašina veša, skuvati ručak za toliku porodicu, očistiti kuću, a stignem i da održavam baštu – navodi Svetlana za „Politiku“.

Ona još kaže da joj starija deca pomažu da mlađe pripremi za školu, ali i brinu o njima. Naročito braća brinu o mlađim sestrama.

– Kada ima tako puno dece, više su vezana i mislim da se nekako više vole. Najstariji Marko se oženio i pre dva meseca otišao u Švajcarsku, a svake večeri zove telefonom, jer mu nedostaju braća i sestre, a naročito brat blizanac Miloš – kaže Svetlana.

Prema njenim rečima, najveći problem u tako brojnoj porodici je što ne može istovremeno svima da pruži potrebnu pažnju. Ne mogu svi da joj sednu u krilo kad požele, pa se javlja trenutna ljubomora, koja ih brzo prođe.

Ova hrabra i požrtvovana majka preporučuje da mladi bračni parovi imaju po najmanje troje dece, jer su ona radost u svakoj kući.

Z. Gligorijević

----------------------------------------------

Nagrada

Svetlana je 2005. godine ponela zvanje „domaćica godine“, koje joj je uručila Borka Vučić. Ona kaže da je tom prilikom dobila kompletnu kuhinju, a najviše se obradovala mašini za sudove.

Deca

Svetlanina i Dobričina deca su: blizanci Marko i Miloš (20), Milan (19), Mladen (13), Marija (10), Mihajlo (9), Milenko (8), David (6), Nataša (5), Anđela (4), Uroš (2) i Anastasija koja ima samo tri meseca.

– Ja više volim što imam puno braće i sestara nego da živim sam. Uvek imam s kim da se igram, a i uzajamno se branimo u školi kada nas neko dira kaže Mihajlo.

objavljeno: 05.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.