Izvor: Blic, 11.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za domen .rs zahteve podnelo deset hiljada korisnika

Registracija internet domena sa oznakom .rs počela je juče u podne, a bivši domen .yu polako odlazi u istoriju. U prvih nekoliko sati na novu nacionalnu internet oznaku prešlo je više od tri hiljade korisnika, a do kraja dana registrovano je više od deset hiljada korisnika .rs.

Prvi domen kod Euneta, jednog od 27 registara, je evo.rs, koji je registrovao Ivan Gaćeša, a u Absolutoku je izbori 2008.rs.

Prema pretpostavkama nekih registara, prvi registrovani domen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji je seks.in.rs. Potvrde za sada nema, a taj domen je zauzet.

Sve imejl i web adrese registrovane na bivši .yu domen biće i dalje u funkciji zajedno sa novom nacionalnom internet oznakom, najmanje do septembra 2009. godine. Veliki broj vlasnika starog domena već su podneli zahtev za preregistraciju web adresa u oznaku .rs, a očekuje se da će najmanje 70 odsto njih učiniti isto do predviđenog roka.

- Procenjuje se da će svi domeni koji su aktivni u starom domenu .yu biti registrovani i u novom, ali da će biti registrovan i značajan broj novih. Već u toku prve nedelje registracije ti pokazatelji će biti jasniji, a želja je da do kraja godine imamo 40.000 registrovanih domena - rekao je za Tanjug Čedomir Šuljagić, predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Cene registracije razlikovaće se u zavisnosti od toga kome su domeni namenjeni. Najjeftiniji će biti za građane, odnosno domen sa nastavkom in.rs, i koštaće oko 590 dinara. Registrovanje preduzeća, udruženja građana i obrazovnih institucija sa oznakama co.rs, org.rs i edu.rs koštaće oko 990 dinara. Najskuplji će biti premijum domeni, koji su registrovani direktno u .rs, i oni će morati da se plate oko 2.500 dinara godišnje. Pravo na registraciju imaju preduzeća koja su stekla status ovlašćenog registra, a trenutno ih ima oko 30. Njihov spisak može se naći na adresi www.rnids.rs.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.