Izvor: Blic, 15.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za dobrovoljce 14,4 bruto plate

Za dobrovoljce 14,4 bruto plate

U Vojsci Srbije i Crne Gore u toku je prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz vojske viška vojnog kadra i zaposlenih civila. Kako 'Blic' saznaje, oni koji se dobrovoljno prijave biće i prvi koji će otići iz vojske a jedinicama i ustanovama Vojske SCG već je poslato uputstvo o prijavljivanju za dobrovoljno napuštanje, što bi trebalo da se okonča do kraja ovog meseca.

Oni koji sami odluče da odu najbolje će proći i što se otpremnina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tiče, jer će uz otpremninu od 12 poslednjih bruto plata dobiti i stimulativni deo od 20 odsto, dok svi oni koji budu kasnije odlazili neće moći da računaju na ovu stimulaciju.

A ti sledeći, ako ne bude dovoljno dobrovoljaca, biće oni čije radno mesto po sistematizaciji koja se upravo radi ubuduće neće biti potrebno, jer će, između ostalog, neke jedinice i ustanove biti ugašene.

Pri tom će se, kako saznajemo, ipak voditi računa o socijalnom statusu zaposlenih, broju članova porodice koje izdržavaju i stambenoj situaciji kako se ne bi dogodilo da porodice ostanu bez sredstava za život. U tom smislu paziće se da, recimo, ako dvoje članova jedne porodice radi u vojsci oboje ne ostane bez posla. Predviđene su i zaštićene kategorije kojima ne preti nikakva opasnost od proglašenja za višak, a to su invalidi rada, trudnice, majke na porodiljskom odsustvu.

Programom za rešavanje viška u vojsci za ovu godinu planirano je otpuštanje oko 5.300 ljudi. Od ovog broja njih oko 1.000 trebalo bi da bude zbrinuto tako što će odeljenja u kojima rade sa budžetskog finansiranja preći na dohodovno, pa praktično ostaje da se zbrine nešto više od 4.000 ljudi. R. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.