Izvor: Danas, 30.Mar.2015, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za diskusiju potrebne dve strane

U svom dugogodišnjem radu u pedijatriji nisam sreo kolegu koji tako površno poznaje humanu imunologiju. To je verovatno zbog toga što je profesor Radovanović davno učio imunologiju, kada se o njoj nije mnogo ni znalo. Ja sam imao tu čast da mi imunologiju predaje slavni, neponovljivi profesor svetskog glasa, profesor dr Mirko Simić.

Kažete da sam na tribini govorio između ostalog i o nekom H1, koga apgrejduje i podiže citomegalovirus. Profesore Radovanoviću, da li Vi >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << uopšte znate šta je H1? H1, kako ste Vi napisali može biti samo oznaka za tzv. H1 receptor ili može da znači deo H1 antigene kompozicije virusa gripa. Na tribini sam govorio o imunološkoj ulozi Th1 limfocita. Vi izgleda ne pravite razliku između H1 i Th1 limfocita. Da li uopšte znate da postoje Th1 limfociti i čemu oni služe? Da ste pročitali moj rad "Childhood acute limfoblastic leukemia is triggered by the introduction of immunisation against diphtheria" možda bi ste shvatili značaj onoga što sam izgovorio na tribini 2009. godine. A da ste uz to čitali i radove profesora Mela Greavesa, shvatili biste, zašto je većina virusa dobročinitelj za imuni sistem deteta. Ali Vi, kao epidemiolog sa vrlo ograničenim znanjem iz imunologije, ne znate ništa o tome, niti to možete da razumete. U radovima profesora Greavesa, njegovih saradnika i sledbenika, možete jasno i decidno da pročitate da infekcije dece u prvoj godini života imaju dokazano zaštitno dejstvo od leukemija. Jesu li onda, virusi koji napadaju i inficiraju decu u prvoj godini života i štite ih od dobijanja leukemije, naši prijatelji ili neprijatelji? Jesu li onda oni koji su ovo utvrdili protivnici vakcinacije? I evo sada Vama mali domaći zadatak: zašto se citomegalovirus izlučuje majčinim mlekom? Nadam se Vašem odgovoru!

Slažem se apsolutno sa Vama u jednom. Pravo mesto za raspravu je sastanak stručnjaka i stručna rasprava, što podrazumeva stručni dijalog (a ne monolog), i to sam Vam nudio od samog početka ove rasprave. Lepo je što ste pozvani da početkom juna na "najvećem godišnjem skupu pedijatara Srbije" održite predavanje, odnosno monolog, o protivnicima vakcinacije. Kao po pravilu i ovoga puta ste zaobišli istinu. Sastanak na koji ste pozvani je tzv. Pedijatrijska škola, gde uglavnom penzionisani profesori podučavaju pedijatre Srbije, stvarima i veštinama koje tokom specijalizacije nisu stigli da nauče. Najveći godišnji skup pedijatara Srbije je Pedijatrijski kongres, a veći pedijatrijski skupovi od tog Vašeg gde ste pozvani su, Februarski tečaj Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, Oktobarski dani Univerzitetske dečje klinike i Regionalni simpozijum dečje gastroenterologije i nutricije, koji se održava pod pokroviteljstvom Univerzitetske dečje klinike. Nažalost, neću prisustvovati tom "najvećem godišnjem skupu pedijatara Srbije" jer nisam pozvan (suština je u naučnom poštenju i fer-pleju, ne čuti javno i drugo mišljenje, odnosno održati monolog, je li tako?).

...Želim Vam uspešan monolog, pardon, nastup na ovogodišnjoj školi pedijatrije. Ove godine na Oktobarskim danima Univerzitetske dečje klinike, držim predavanje pod nazivom "U Svet bez raka sa inhibitorima mitotskog krosing overa". Pre dve godine održao sam predavanje pod nazivom "I Srbija i Svet bez dečje leukemije" Biće mi posebno zadovoljstvo da prisustvujete ovom tradicionalnom sastanku Univerzitetske dečje klinike. Na ovom sastanku predavanja drže samo aktivni profesori, ali ako želite, ja ću se lično založiti kod mojih nadređenih da Vam omogućimo i jedno Vaše predavanje. Jer, suština je u naučnom poštenju i diskusiji. Čuti i Vas i mene.

Autor je profesor pedijatrije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

(Primedba redakcije: Pošto je redakcija lista Danas pružila priliku obojici profesora da ravnopravno iznesu svoje stavove u ovoj polemici, a pogotovo što je ona ušla u veoma "stručne vode" i odmakla od prvobitnog razloga za nju, smatramo da je izlišan njen nastavak.)

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.