Izvor: B92, 19.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za direktora Boom 93 ili novčana kazna ili 30 dana zatvora

Požarevac -- Direktor i glavni i odgovorni urednik Radija Boom 93 Milorad Tadić dobio je rešenje u kom stoji da će, ukoliko ne plati kaznu za koju ga država tereti, na osnovu odluke organa za prekršaje, kao fizičko lice, morati da odsluži zatvorsku kaznu od trideset dana. Rok uplate je 22. oktobar, prenosi Radio Boom 93. Na osnovu Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka kog je 13. marta 2000. godine Opštinskom organu za prekršaje u Požarevcu podnelo Savezno ministarstvo telekomunikacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštinski sudija za prekršaje Izabela Grozdanović donela je 7. juna 2000. godine rešenje po kom se preduzeće "Boom 93", kao pravno lice kažnjava kaznom od 30.000 dinara, a vlasnik, direktor i glavni i odgovorni urednik Milorad Tadić kaznom od 2.000 dinara. Radio Boom 93 kažnjen je zbog neposedovanja propisane dozvole za emitovanje radio programa. Po drugostepenom rešenju Veća za prekršaje u Smederevu odbijena je žalba Milorada Tadića, a rešenje o novčanoj kazni ostalo je na snazi. Milorad Tadić kaže da je Boom 93 poslao više žalbi višim sudovima, ali da su sve podnete žalbe odbijene. "Ovo je, verovatno, krajnji rezultat nepravednog političkog procesa koji je 2000. bio započet protiv nas i u tom trenutku to nimalo nije ličilo na nezavisno sudstvo, a samim tim što se i nakon dve godine ništa nije promenilo, činjenica je da i dalje te neke obećane reforme u pravosuđu, da se one zapravo nisu ni dogodile. Svedoci smo da se ni posle dve godine zapravo ništa nije uradilo. Zakon jeste usvojen, ali on ne funkcioniše. Imamo situaciju gde funkcioniše staro zakonodavstvo, dakle, funkcionišu zakoni koje je doneo Miloševićev režim i na osnovu svega toga i naše žalbe su odbijene na osnovu tih zakona. Mi nismo ni očekivali da će se tu nešto dogoditi, već je jednostavno to pušteno da ide. Mi smo takođe po jednom drugom procesu oslobođeni i nama je vraćena oprema, nama je to isto Savezno ministarstvo koje je podnelo ovu tužbu vratilo oduzetu opremu uz obrazloženje da mi možemo da nastavimo da radimo. Što se tiče ove kazne koja se odnosi na mene kao privatno lice, ja ću tu kaznu najverovatnije platiti, međutim, što se tiče ove druge kazne, mislim da ne bi trebalo da je platim jer smatram da je to bio jedan montirani politički proces koji je kaznio isključivo našu firmu, bez obzira na to što je u tom trenutku u Srbiji funkcionisalo negde oko 500 medija koji nisu imali dozvolu", rekao je Tadić, prenosi Radio Boom 93.

Milorad Tadić za B92 kaže da neće platiti kaznu niti ići u zatvor: "Pre svega to neću da uradim zbog toga što sam roditelj, mada moram da priznam, lično, da nije takva situacija, da bih možda iz nekog revolta prema onome što se dešava u pravosuđu i onoga što je usmereno prema našoj kući, možda bih i otišao. Sigurno je da ćemo mi poslati čitavu ovu dokumentaciju ministru Batiću, premijeru Srbije i još nekim ljudima na političkoj sceni zato što je ovo njihova velika sramota. Dakle, dve godine nakon 5. oktobra i dalje funkcionišu Miloševićevi zakoni i dalje se sudi po tužbama ljudi iz bivšeg režima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.